BH novinari podržali usvajanje Konvencije IFJ o sigurnosti i nezavisnosti novinara

Sarajevo, 03.11.2022. – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je vlade širom svijeta, novinare i medijske organizacije da podrže usvajanje Međunarodne konvencije o sigurnosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca.

„Ovaj važan dokument je pažljivo sastavljen kako bi se osiguralo da ne bude praznina u zaštiti i sigurnosti novinara i da se vlade obavežu da reaguju na prijetnje koje ne samo da utiču na prava i živote novinara, već i ozbiljno ugrožavaju pravo javnosti na informacije“, ističu iz IFJ-a.

Autorica Konvencije, advokatica dr. Carmen Draghici kaže da je neophodna sveobuhvatna konvencija koja će obezbijediti slobodu izražavanja jer se novinari u težnji da prenesu informaciju i dopru do širokog auditorijuma suočavaju sa brojnim pritiscima. Postojeći instrumenti, za razliku od Konvencije, neobavezujući su i predstavljaju preporuke.

Smjernice koje postoje nisu se pokazale kao djelotvorne, navode iz IFJ, jer devet od deset ubistava novinara prolazi nekažnjeno.

„Uprkos mnogim protokolima, smjernicama i prijedlozima, novinari se i dalje svakodnevno suočavaju sa prijetnjama, a nekažnjivost ovih krivičnih djela kontinuirano pogoršava situaciju“, navodi se u saopćenju IFJ-a.

Poseban problem koji se pojavio sa razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija su prijetnje digitalnoj sigurnosti novinara, u koje se ubrajaju cyber napadi, krađa podataka, hakovanje i online uznemiravanje. Iz IFJ-a naglašavaju nedostatak volje vlasti da se uhvate ukoštac sa nekažnjivošću ovakvih prijetnji i napada.

Zbog toga je, kako navode, važno da se što hitnije usvoji Konvencija koja bi bila korak ka suzbijanju nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Udruženje BH novinari, kao i regionalna mreža Safejournalists, podržali su usvajanje Konvencije IFJ-a.

Tekst Konvencije možete pročitati OVDJE.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest