Novinarsko vijeće časti je organ Udruženja koji odlučuje o pitanjima koja se odnose na poštivanje Statuta Udruženja, važećeg etičkog kodeksa, kao i profesionalnih novinarskih standarda,  od strane članova Udruženja.
Novinarsko vijeće časti odlučuje o pitanjima koja se odnose na poštivanje Statuta Udruženja, važećeg etičkog kodeksa, kao i profesionalnih novinarskih standarda. Samoinicijativno ili na prijedlog drugih organa i članova BHN, a nakon što prikupi mišljenje svih zainteresovanih strana, odlučuje o predstavkama za izricanje mjera podnijetih protiv članova BHN koji ne poštuju Statut, etički kodeks i profesionalne novinarske standarde. Ukazuje na obavezu poštivanja Statuta Udruženja, etičkog kodeksa i profesionalnih novinarskih standarda od strane članova Udruženja u slučaju da utvrdi njihovo kršenje, te prati stanje u oblasti medijskih sloboda i prava i daje prijedloge Upravnom odboru u slučaju njihovog kršenja.
Članovi novinarskog Vijeća časti

dikabejdic1Dika Bejdić

Rodjena u Glamoču, gdje je završila osnovno i srednje gimnazijsko obrazovanje, a potom se školovala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je stekla diplomu profesora srpskohrvatskog jezika i književnosti. Po okončanju studija, vrtlog zivota je doveo u Bihać, gdje joj je i danas adresa boravka. Prva radna iskustva su joj bila u obrazovanju, potom u novinama ¨Krajina¨ i na Radio Bihaću, gdje je radila i kao novinar, lektor, redaktor, te urednik lista i radija. U ratnom periodu nije radila prve dvije godine, jer je bila nepodobna nacionalnim strankama, a onda je, promjenom rukovodstva u stranci, dobila priliku da radi kao novinar na RTV Bihać. Poslije rata je radila u Oslobođenju kao dopisnik, a uz to i za brojne druge medije. Nezadovoljna odnosom redakcijskog tima i rukovodstva kuće prema dopisnicima napušta novinarstvo i dobija posao općinskog savjetnika za medije. Bila je i direktorica kantonalne televizije. 

vlatko-vukoticVlatko Vukotić

 Rođen 1976.godine, diplomirani pravnik, urednik informativnog programa Alternativne televizije.U novinarstvu od 2001.godine kada je počeo da radi kao novinar informativnog programa ATV-a. Bio je urednik političkog magazina Dosije, urednik – talk show Poligraf 7, autor serijala dokumentarnih emisija Zaboravljeni tragovi života, urednik Centralnih vijesti ATV-a, autor dokumentarnih filmova Preobraženje i „Ajd’ Šaronja”.Dobitnik dvije novinarske nagrade: nagrade Zora na 14. Internacionalnom festivalu lokalnih TV stanica u Košicama (Slovačka) i nagrade Grand prix na Trećem regionalnom festivalu televizijskih minijatura Press Vitez u Novom Sadu.

suzanadozoSuzana Đozo

Završila  FPN u Sarajevu, smjer žurnalistike. Skoro cijeli radni vijek provela u radio novinarstvu. U periodu 1978–1992. zaposlena na Radio Sarajevu kao novinarka u Unutrašnjopolitičkoj redakciji, potom urednica u IP, urednica Vijesti, Dnevnika, te kontakt-emisija Otvoreni studio i političkog magazina Dežurni mikrofon. Na takmičenju jugoslavenskih radio-stanica u Ohridu 1987. za vođenje i uređivanje centralne informativne emisije osvojila drugo mjesto. Urednica Dopisničke redakcije 5 godina, tj. do 1993. godine. Od 1992. Radio Sarajevo se transformira u Radio BiH, u kome od 1993. do 1995. obavlja dužnost šefice DESK-a. Dobitnica najvećeg priznanja Radija BiH Zlatna značka. Nakratko, 1996.-1997. radi u printanom novinarstvu tj. kao redaktor u DESK-u lista «Oslobođenje». U periodu 1997- 2001. zaposlena na Radiju Stari grad kao urednica programa, urednica i voditeljica političkih, informativnih, kontakt-emisija, edukatorica mladih novinara. RSG je u tom periodu dvaput (1997. i 1998.) proglašavan Radijem godine. Kao autorica osvojila 1999. prvu nagradu Udruženja novinara BiH za radio-emisiju („Zajedno“ RSG) i prvo mjesto u izboru za najbolju radio-reportažu Alter media festival „Mostar 99“ (Đ.Balašević ponovo u Sarajevu). Od 2001. pa do 2011. godine radi u RTVFBiH kao urednica Informativnog programa Federalnog radija, a nakon toga, pa do umirovljenja 2015. kao urednica smjene u DESK-u i autorica reportaža, specijalnih emisija, intervjua. Kao urednica IP RFBiH educirala tj. vodila praktičnu nastavu za više generacija studenata 4. godine FPN Odsjek žurnalistike.

erminajalimamErmina Jalimam

Rođena 8.12.1963. godine u Zenici, udata, majka troje djece. Završila Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, smjer filozofija-sociologija. U novinarstvu profesionalno angažovana od 1993. godine. Prvo radno mjesto na Radiju BIH, zatim na Radiju Federacije gdje je zaposlena i danas kao novinarka-dopisnica iz Zenice. Članica Kluba novinara Zenica-Udruženja BH novinari. Bila volonterski angažovana kao članica UO Udruženja “Humanost” i UO JU Muzej grada Zenice. Trenutno obavlja funkciju članice UO JU za djecu bez roditeljskog staranja “Dom-porodica” Zenica.

kristinapericKristina Perić

 

Supruga i majka jednog djeteta. Živi i radi u Hercegovini. Novinarstvom se bavi od 2004. kada karijeru započinje u mostarskom Dnevnom listu. Tu je počela kao novinar, a kasnije radila kao urednik brojnih rubrika. Uporedo vodm i uređujem ženski časopis Zdravlje i ljepota u izdanju iste kuće. U tom razdoblju objavljuje niz članaka koji su zapaženi ne samo u zemlji, nego i u regiji, a punim i stalne rubrike poput one „na kavi sa Kristinom“ u vikend izdanju Dnevnog lista. Dnevni list i sva njegova izdanja napušta nakon pet godina na uredničkim mjesetima, dakle u travnju 2009. kada počinje raditi kao urednica u političkom tjedniku Republika. Tu je i dan danas, s tim što je novina preselila na internet. Tako uređuje i administrira portal republikainfo.com. Tri godine radila i kao dopisnica banjalučkih Nezavisnih novina, ali i kontinuirano surađivala s Katoličkim tjednikom iz Sarajeva.