Borka Rudić – Generalna tajnica

Rodjena  je 1959. u Mrkonjić Gradu. Diplomirala 1983. godine na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakuteta u Sarajevu.  Počela je raditi  kao novinar 1985. godine kao  dopisnica  Radio Sarajevo (BiH) i Večernjeg  lista iz Zagreba (Hrvatska). U razdoblju od 1992. do 1995. radila je kao ratni izvještač  za RTV BiH i za dnevne novine Oslobođenje. Nakon završetka rata u BiH, nastavlja raditi kao dopisnik novinske agencije Beta iz Beograda (Srbija) i časopisa Tjednik iz Zagreba (Hrvatska). Bila je prva urednica Radija FERN, koji je osnovala  Misije OESS-a u BiH 1996. godine  s ciljem integracije informativnog prostora BiH i pružanja informacija građanima BiH na prvim poslijerantim izborima.  U decembru  1997. počinje raditi za Dansko vijeće za izbjeglice iz  Kopenhagena (Danska) kao koordinator  prve radijske mreže  (Zajedno/ Together) koja je povezala radio stanice iz BiH sa izbjegličkim radio stanicama  u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koje su emitovale program za bh. izbjeglice  u Skandinaviji. Nakon toga je radila za danski program FRESTA  na Zapadnom Balkanu, koji je bio usmjeren na prekograničnu suradnju lokalnih medija u postkonfliktnim društvima. Od 2005. godine radi kao generalna tajnica  u Udruženju/udruzi  BH novinara , na projektima vezanim za zaštitu prava novinara, slobodu medija, izgradnju društva demokratije, temeljnih sloboda i poštivanja različitosti. Certificirani je trener u oblasti conflict resolution metode i njenog korištenja u novinarstvu, pripreme i uređenja programa vijesti  u elektronskim medijima, novinarske  etike i izvještavanja o različitostima.

Kontakt: [email protected]

suadaSuada Milla Adžanel – Office manager

Rođena 1959.godine u Ulcinju gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Studirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu njemački jezik i književnost. Bila je urednica i radio voditeljica emisija na albanskom jeziku na radio stanicama: Radio 202, Radio Zid i Radio Stari grad u Sarajevu. Radila je kao prevodilac i projekt administrator u Regionalnoj radio mreži za Jugoistočnu Evropu. Za One World Portal radila je analizu vijesti na albanskom jeziku. U udruženju lokalnih radio stanica Alter media radila kao asistent za finansije do 2010. godine. Učestvovala na različitim seminarima i skupovima vezano za pitanje manjina. U Ambasadi Republike Albanije u Bosni i Hercegovini radila na mjestu sekretarice od 2010-2014.god. Od 2015. godine radi u Udruženju BH novinari na poziciji administrativne menadžerice.

Kontakt: [email protected]

Brankica Smiljanić – Communication officer/PR

Rođena 1987. godine u Derventi. Svoje prve novinarske korake započela je 2016. godine na portalima Hocu.ba i 2017. godine na Buka magazinu gdje je pisala na početku blogove, kasnije i tematske tekstove. Jednomjesečnu praksu završava 2018. godine na Kontakt radiju u Banjoj Luci. Potom prelazi i radi u lokalnim banjalučkim novinama – Glasu Srpske.

Saradnju sa Al Jazeerom Balkans započinje 2019. godine kao saradnica iz Banje Luke prvo kao bloger, a kasnije piše i tematske tekstove. 2020. godine radi za Deutsche Welle na Balkan Booster projektu kao multimedijalni novinar i reporter. U tom periodu bila je jedan od autora na dokumetarnom filmu o Dejtonskom sporazumu koji je uradila za Deutsche Welle. Paralelno sa saradnjom za Deutsche Welle, godinu dana nakon, počinje svoje prvo televizijsko iskustvo na javnom servisu Federalne televizije kao dopisnica iz Banje Luke.

Seli se krajem 2022. godine u Sarajevo gdje radi kao istraživački novinar za Centar za istraživačko novinarstvo. Trenutno radi za Deutsche Welle kao saradnica iz Sarajeva (video formate za društvene mreže) i saradnica na portalu Al Jazeera Balkans.

Dobila je 2019. godine Unicefovu nagradu i 2020. godine zahvalnicu za poseban medijski doprinos u izvještavanju o pravima djeteta.

Kontakt: [email protected]

Ajla Dief – Finansijska menadžerica

Rođena 1986.godine u Sarajevu. 2005.godine diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer računovodstvo i revizija.

Februar 2011.godina – Juni 2011.godine pohađala kurs u RODA ( Research and Organisation Development Association) i stekla Xpert PBS – professional business skills certificate.

Februar 2014.godina – Juni 2014.godina dodatno obrazovanje u računovodstvu stekla u Školi za dodatno obrazovanje i osposobljavanje  „AN-NUR“ BiH

Prvo radno iskustvo stekla u računovodstveno konsultantskoj i revizorskoj kući MF doo.

Radila i kao financial assistant u Business centru Capital holding doo.

 

Kontakt: [email protected]

Feđa Alikadić – Pravnik/koordinator

 Rođen  1990. godine. Osnovno i srednje obrazavanje završio u Konjicu.

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu završio 2016. godine u Sarajevu.

Nakon završenog studija, prvo radno iskustvo (2017-2019) stekao najprije u Općinskom sudu Konjic, gdje sam radio kao Pripravnik/volonter, parnično odjeljenje, te potom na Sudu Bosne i Hercegovine, odjel za organizirani, privredni kriminal i korupciju

2019.godine polažem Pravosudni ispit pred Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine.

Nakon položenog  pravosudnog ispita, 2020. godine,  zasnivam radni odnos u građevinsko trgovačkom preduzeću na pravnim i kadrovskim poslovima do 2022. godine, kada svoj daljnji angažman nastavljam kao stručni Saradnik za zastupanje u Mikrokreditnom društvu Mikrofin d.o.o. Banja Luka.

Od 01.04.2024. godine angažovan kao Pravnik/kordinator u Udruženju BH novinari.

Učesnik u brojnim seminarima na temu zaštite ličnih podataka, zastupanja pred sudovima i EU fondovi.

Kontakt: [email protected]