Borka Rudić – Generalna tajnica

Rodjena  je 1959. u Mrkonjić Gradu. Diplomirala 1983. godine na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakuteta u Sarajevu.  Počela je raditi  kao novinar 1985. godine kao  dopisnica  Radio Sarajevo (BiH) i Večernjeg  lista iz Zagreba (Hrvatska). U razdoblju od 1992. do 1995. radila je kao ratni izvještač  za RTV BiH i za dnevne novine Oslobođenje. Nakon završetka rata u BiH, nastavlja raditi kao dopisnik novinske agencije Beta iz Beograda (Srbija) i časopisa Tjednik iz Zagreba (Hrvatska). Bila je prva urednica Radija FERN, koji je osnovala  Misije OESS-a u BiH 1996. godine  s ciljem integracije informativnog prostora BiH i pružanja informacija građanima BiH na prvim poslijerantim izborima.  U decembru  1997. počinje raditi za Dansko vijeće za izbjeglice iz  Kopenhagena (Danska) kao koordinator  prve radijske mreže  (Zajedno/ Together) koja je povezala radio stanice iz BiH sa izbjegličkim radio stanicama  u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koje su emitovale program za bh. izbjeglice  u Skandinaviji. Nakon toga je radila za danski program FRESTA  na Zapadnom Balkanu, koji je bio usmjeren na prekograničnu suradnju lokalnih medija u postkonfliktnim društvima. Od 2005. godine radi kao generalna tajnica  u Udruženju/udruzi  BH novinara , na projektima vezanim za zaštitu prava novinara, slobodu medija, izgradnju društva demokratije, temeljnih sloboda i poštivanja različitosti. Certificirani je trener u oblasti conflict resolution metode i njenog korištenja u novinarstvu, pripreme i uređenja programa vijesti  u elektronskim medijima, novinarske  etike i izvještavanja o različitostima.

Kontakt: [email protected]

Šejla Adžanela – Finansijska menadžerica

Diplomirana ekonomistica, smjer računovdstvo i finansije. Osnovnu i srednju skolu završila u Gračanici, a Ekonomski fakultet u Sarajevu 2007. godine. Počela raditi u Gračanici 2007. godine u Grafopak d.o.o, na poslovima robnog i materijalnog  knjigovodstva, zatim u firmi Grin d.o.o, na sličnim i  istim poslovima. Također 2007. godine, počinje raditi u Udruženju BH novinari na funkciji finansijskog asistenta da bi  napredovala do pozicije  finansijskog menadžera. Obavlja sve poslove vezane za projektno knjigovodstvo i finansije. Zadužena je za izradu finansijskih izvještaja za donatore i upravu Udruženja, što ukljucuje praćenje troškova projekata i finansijsku analizu. Učestvuje u izradi godišnjih bilansa za Udruženje u saradnji sa eksternim  knjigovođom. Učesnica je razlicitih treninga iz oblasti finansija i računovodstva.

Kontakt: [email protected]

suadaSuada Milla Adžanel – Office manager

Rođena 1959.godine u Ulcinju gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Studirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu njemački jezik i književnost. Bila je urednica i radio voditeljica emisija na albanskom jeziku na radio stanicama: Radio 202, Radio Zid i Radio Stari grad u Sarajevu. Radila je kao prevodilac i projekt administrator u Regionalnoj radio mreži za Jugoistočnu Evropu. Za One World Portal radila je analizu vijesti na albanskom jeziku. U udruženju lokalnih radio stanica Alter media radila kao asistent za finansije do 2010. godine. Učestvovala na različitim seminarima i skupovima vezano za pitanje manjina. U Ambasadi Republike Albanije u Bosni i Hercegovini radila na mjestu sekretarice od 2010-2014.god. Od 2015. godine radi u Udruženju BH novinari na poziciji administrativne menadžerice.

Kontakt: [email protected]

Milica Samardžić– Projekt koordinatorica

Rođena 13.11.1991. godine u Mostaru, diplomirala 2014. godine na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek za novinarstvo, nakon čega upisuje master studije novinarstva na matičnom fakultetu. Od 2012. do 2014. godine član Omladinskog studentskog parlamenta i član Komisije za prijem studenata u Studentskom centru u Palama.  Koordinator naučnog skupa „Nauka i tradicija“ na Filozofskom fakultetu Pale 2012. godine, te učesnica  na drugoj studentskoj konferenciji  2015. godine sa naučnim radom na temu „Nastanak i razvoj medija u Istočnoj Hercegovini“.  U oktobru 2012. godine bila jedna od učesnica na treningu „Euro-Atlantic Security Course“ u organizaciji Peace Support Operations Training Centre u Sarajevu. Praksu u novinarstvu stekla na Radio Nevesinju tokom 2015/2016 godine i na EFM studentskom radiju tokom 2014. u okviru treninga Medicentra. Polaznica različitih obuka, seminara, treninga iz oblasti multimedijalne produkcije i online medija, upravljanja projektima, izvještavanja o manjinskim i ranjivim grupama, izvještavanja medija tokom predizborne kampanje i o LGBT osobama, tranzicionoj pravdi, transparantnosti medijskog vlasništva i finanisranja medija, te izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju. Od 2016. licencirani trener biračkih odbora od strane Centralne izborne komisije BiH.

Kontakt: [email protected]

Maja Radević – Istraživačica/projekt koordinatorica

Rođena je u Sarajevu 1978. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Sarajevu, a diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu – Odsjek žurnalistika 2002. godine.

Od 2000. godine radila je u sarajevskom listu „Oslobođenje“, najprije kao novinarka-volonterka, a od 2004. godine kao novinarka i urednica u Kulturnoj rubrici. Godine 2008. počinje raditi kao novinarka u sedmičnom magazinu „Slobodna Bosna“, gdje je provela osam godina. Od jula 2016. do juna 2019. godine bila je angažirana u dnevnoj novini i na web portalu Faktor.ba. Tokom svoje novinarske karijere pratila je niz aktuelnih tema i događaja iz oblasti kulture, društva, politike,pravosuđa, zdravstva, pisala reportaže, istraživačke i analitičke tekstove i intervjue. Učestvovala je na brojnim radionicama i seminarima vezanim za medije te profesionalno i etičko izvještavanje.

Kontakt: [email protected]

Vildana Džekman

Vildana Džekman, rođena je 1987.godine u Sarajevu gdje završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2012. godine, a trenutno treba da odbrani magistarsku tezu u oblasti Međunarodnog privatnog prava na istoimenom Univerzitetu. U Fondaciji CURE radila je deset godina na poslovima praćenja zakonske regulative u oblasti ženskih ljudskih prava, te u oblasti zagovaranja i lobiranja za izmjene zakonske regulative i orodnjavanja javnih politika. Preko osam godina zagovarala je donošenje novog Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji FBiH koji je donešen 2018. godine. Od 2018. godine do 2020. bila je članica Povjerenstva za biomedincinski potpomognutu oplodnju pri Federalnom ministarstvu zdravstva. Autorica i kooautorica je nekoliko istraživanja, analiza, izvještaja o primjeni konvencija prema međunarodnim tijelima u oblasti ženskih ljudskih prava u BiH. Radila je na poslovima PR Inicijative “Građanke za ustavne promjene“ i Fondacije CURE. Jedna je od kreatorki Platforme ženskih prioriteta za izmjene Ustava BiH u sklopu Inicijative “Građanke za ustavne promjene“, a 2014. godine kao jedna od predstavnica ženskih organizacija učestovala je u kreiranju Amandmana na Ustav Federacije BiH. Od 2019. godine do 2020. godine, obnašala je poziciju predsjednice Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira gdje dala svu podršku uspostavi navedenog udruženja.
Trenutno je radi u Udruženju BH novinari/Linija za pravnu pomoć novinarima_kama u Sarajevu.

Kontakt: [email protected]