Borka Rudić – generalna tajnica

Rodjena  je 1959. u Mrkonjić Gradu. Diplomirala 1983. godine na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakuteta u Sarajevu.  Počela je raditi  kao novinar 1985. godine kao  dopisnica  Radio Sarajevo (BiH) i Večernjeg  lista iz Zagreba (Hrvatska). U razdoblju od 1992. do 1995. radila je kao ratni izvještač  za RTV BiH i za dnevne novine Oslobođenje. Nakon završetka rata u BiH, nastavlja raditi kao dopisnik novinske agencije Beta iz Beograda (Srbija) i časopisa Tjednik iz Zagreba (Hrvatska). Bila je prva urednica Radija FERN, koji je osnovala  Misije OESS-a u BiH 1996. godine  s ciljem integracije informativnog prostora BiH i pružanja informacija građanima BiH na prvim poslijerantim izborima.  U decembru  1997. počinje raditi za Dansko vijeće za izbjeglice iz  Kopenhagena (Danska) kao koordinator  prve radijske mreže  (Zajedno/ Together) koja je povezala radio stanice iz BiH sa izbjegličkim radio stanicama  u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koje su emitovale program za bh. izbjeglice  u Skandinaviji. Nakon toga je radila za danski program FRESTA  na Zapadnom Balkanu, koji je bio usmjeren na prekograničnu suradnju lokalnih medija u postkonfliktnim društvima. Od 2005. godine radi kao generalna tajnica  u Udruženju/udruzi  BH novinara , na projektima vezanim za zaštitu prava novinara, slobodu medija, izgradnju društva demokratije, temeljnih sloboda i poštivanja različitosti. Certificirani je trener u oblasti conflict resolution metode i njenog korištenja u novinarstvu, pripreme i uređenja programa vijesti  u elektronskim medijima, novinarske  etike i izvještavanja o različitostima.

Kontakt: [email protected]

Šejla Adžanela – finansijski menadžer

Diplomirana ekonomistica, smjer računovdstvo i finansije. Osnovnu i srednju skolu završila u Gračanici, a Ekonomski fakultet u Sarajevu 2007. godine. Počela raditi u Gračanici 2007. godine u Grafopak d.o.o, na poslovima robnog i materijalnog  knjigovodstva, zatim u firmi Grin d.o.o, na sličnim i  istim poslovima. Također 2007. godine, počinje raditi u Udruženju BH novinari na funkciji finansijskog asistenta da bi  napredovala do pozicije  finansijskog menadžera. Obavlja sve poslove vezane za projektno knjigovodstvo i finansije. Zadužena je za izradu finansijskih izvještaja za donatore i upravu Udruženja, što ukljucuje praćenje troškova projekata i finansijsku analizu. Učestvuje u izradi godišnjih bilansa za Udruženje u saradnji sa eksternim  knjigovođom. Učesnica je razlicitih treninga iz oblasti finansija i računovodstva.

Kontakt: [email protected]

suadaSuada Milla Adžanel – administrativni menadžer

Rođena 1959.godine u Ulcinju gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Studirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu njemački jezik i književnost. Bila je urednica i radio voditeljica emisija na albanskom jeziku na radio stanicama: Radio 202, Radio Zid i Radio Stari grad u Sarajevu. Radila je kao prevodilac i projekt administrator u Regionalnoj radio mreži za Jugoistočnu Evropu. Za One World Portal radila je analizu vijesti na albanskom jeziku. U udruženju lokalnih radio stanica Alter media radila kao asistent za finansije do 2010. godine. Učestvovala na različitim seminarima i skupovima vezano za pitanje manjina. U Ambasadi Republike Albanije u Bosni i Hercegovini radila na mjestu sekretarice od 2010-2014.god. Od 2015. godine radi u Udruženju BH novinari na poziciji administrativne menadžerice.

Kontakt: [email protected]

Una Telegrafčić – pravnica/koordinatorica FMHL

Rođena 27.12.1981. godine u Konjicu, Bosna i Hercegovina. Diplomirala 2006. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu.  Kao advokatski pripravnik radila u advokatskoj kancelariji Karabdić u periodu februar 2008.- juni 2012. na predmetima iz oblasti građanskog i privrednog prava: priprema tužbi, prijedloga za izvršenje i drugih podnesaka. Također, zastupala klijente u sudskim raspravama u Sarajevu i drugim sudovima u BiH, kao i postupcima kod upravnih organa. U Udruženju/udruzi BH novinari radi od 2012. godine na poziciji pravnice/koordinatorice u Liniji za pomoć novinarima gdje obavlja poslove pružanja besplatne pravne pomoći novinarima i medijskim uposlenicima, pisanja dopisa policijskim i pravosudnim institucijama, Ministarstvima, Inspekcijama rada, vlasnicima i urednicima medija i sl. Stekla iskustvo u radu na predmetima iz oblasti medijskog prava kao i zastupanje novinara na sudskim raspravama. Učesnica i predavačica na Forumu za advokate i pravnike kao i zaposlene u pravosuđu u Albaniji i BiH; Medijskoj školi etike –Vijeće za štampu BiH na temu govora mržnje; Situaciono testiranje diskriminacije LGBT osoba – Asocijacija za demokratske inicijative, te predavač iz oblasti slobode izražavanja i standarda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i iz oblasti uspostavljanja besplatne pravne pomoci u Crnoj Gori.

Kontakt: [email protected]

Milica Andrijašević – Projekt koordinatorica/PR manager

Rođena 13.11.1991. godine u Mostaru, diplomirala 2014. godine na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek za novinarstvo, nakon čega upisuje master studije novinarstva na matičnom fakultetu. Od 2012. do 2014. godine član Omladinskog studentskog parlamenta i član Komisije za prijem studenata u Studentskom centru u Palama.  Koordinator naučnog skupa „Nauka i tradicija“ na Filozofskom fakultetu Pale 2012. godine, te učesnica  na drugoj studentskoj konferenciji  2015. godine sa naučnim radom na temu „Nastanak i razvoj medija u Istočnoj Hercegovini“.  U oktobru 2012. godine bila jedna od učesnica na treningu „Euro-Atlantic Security Course“ u organizaciji Peace Support Operations Training Centre u Sarajevu. Praksu u novinarstvu stekla na Radio Nevesinju tokom 2015/2016 godine i na EFM studentskom radiju tokom 2014. u okviru treninga Medicentra. Polaznica različitih obuka, seminara, treninga iz oblasti multimedijalne produkcije i online medija, upravljanja projektima, izvještavanja o manjinskim i ranjivim grupama, izvještavanja medija tokom predizborne kampanje i o LGBT osobama, tranzicionoj pravdi, transparantnosti medijskog vlasništva i finanisranja medija, te izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju. Od 2016. licencirani trener biračkih odbora od strane Centralne izborne komisije BiH.

Kontakt: [email protected]