Srbija: Eskalacija prijetnji i napada na novinare u Novom Sadu

Eskalacija prijetnji i nasilja koje trpe novinari u Novom Sadu dostigla je nezabilježen nivo u posljednje dvije nedjelje. Dolje potpisane organizacije pozivaju srpske vlasti da sprovedu hitnu i temeljnu istragu o upornim napadima na novinare i obezbjede da počinioci budu krivično gonjeni.

Samo u Novom Sadu, za samo deset dana, sa prijetnjama i napadima suočilo se čak sedam novinara. Bilo da se radi o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, onlajn uznemiravanju ili prijetnjama smrću, sposobnost srpskih novinara da rade svoj posao je ozbiljno ugrožena, kao i njihova bezbjednost.

Dana 8. marta 2024. godine, novinari Tanjuga i Kurir televizije, zajedno sa radijem 021.rsverbalno su napadnuti dok su pratili demonstracije podrške Ani Mihaljici, kojoj je novosadski Centar za socijalni rad privremeno oduzeo troje dece. Tokom direktnog prenosa na Tanjugu, reporterku Sašku Drobnjak prekinula je žena koja je tvrdila da je Mihaljicin advokat i prijetila novinarima koje je optužila da lažu. Verbalno su zlostavljani i fotograf Tanjuga, dopisnik Kurira, i Žarko Bogosavljević reporter 021. Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), prisutna policija nije intervenisala da spriječi mješanje u rad novinara. Dopisnica N1 Ksenija Pavkov takođe je dobila brojne onlajn uvrede i prijetnje fizičkim nasiljem zbog svog izvještavanja sa demonstracija.

Iste nedjelje, još dvoje novinara i lidera Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV), Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, dobili su hiljade onlajn prijetnji smrću upućenih putem društvenih mreža i putem mejla. Ana Lalić Hegediš bila je meta zastrašujućih prijetnji smrću, uključujući i neke uvrede seksualne prirode, kao i organizacija NDNV-u koji vodi, zbog komentara o nacionalizmu na festivalu „Rebedu” u Dubrovniku gdje je pozvana da učestvuje kao panelistkinja.

Od 14. marta 2024. njen kolega Dinko Gruhonjić, profesor novinarstva na Novosadskom univerzitetu i programski direktor NDNV-a, strahuje za svoj život i život članova svoje porodice. Gruhonjić je bio meta javne kampanje linča, uključujući prijetnje fizičkim nasiljem, od objavljivanja video montaže sa isečcima iz njegovog učešća na festivalu Rebedu u Dubrovniku prošle godine. Montaža je izmanipulisana kako bi se stekao utisak da Dinko izražava zadovoljstvo što se druži sa ustaškim zločincem Dinkom Šakićem. NDNV je ove prijetnje prijavio tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i za neke od njih dao podatke o počiniocima koji su se potpisali svojim imenima.

„Mi smo decenijama na udaru kao Udruženje. Ali ovoga puta desio se najveći pritisak ikada. Ko zna šta će nam se desiti”, brine Lalić, dok Gruhonjić žali zbog „politike nekažnjivosti kada je reč o prijetnjama nezavisnosti medija u Srbiji, čak i kada počinioci nisu anonimni”.

„U Srbiji je u porastu broj prijetnji i uvreda upućenih novinara. Znajući da je Srbija zemlja u kojoj nisu kažnjena tri ubistva novinara u posljednje tri decenije, veoma smo zabrinuti zbog svake prijetnje novinarima koja ostane nerazjašnjena.“, rekla je Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Novosađanin je 15. marta 2024. godine podnjeo krivičnu prijavu protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić zbog navodnog izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti tokom učešća na tribini u Dubrovniku. „Imamo ozbiljne razloge da mislimo da je osoba koja nas je tužila povezana sa članovima vladajuće Srpske napredne stranke“, izjavio je Gruhonjić. Pojedini političari su u javnim raspravama oživjeli uvrede.

Pridružujemo se Safe Journalists mreži u pozivu zvaničnicima da se uzdrže od napada na medije u Srbiji. Njihova neprijateljska retorika legitimiše i normalizuje verbalno i fizičko nasilje nad novinarima i medijskim radnicima. Pozivamo vlasti da garantuju bezbjedno okruženje za novinare, omoguće im da rade bez straha za svoje živote, i da stave tačku na neprihvatljivu kulturu nekažnjivosti sistematskim istraživanjem napada i pritužbi.

 

Potpisnice:

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodna federacija novinara (IFJ)

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

OBC Transeuropa (OBCT)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Free Press Unlimited (FPU)

SafeJournalists mreža – Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest