BH novinarke – zajedno u borbi za ženska prava

Povodom Međunarodnog dan žena – 8.marta, BH novinari provode kampanju pod sloganom “BH novinarke – zajedno u borbi za ženska prava” kroz koju želimo ujediniti novinarke i sve druge žene u medijma u zajedničkom doprinosu zaštiti ženskih ljudskih prava u medijima i bh.društvu. Ova, kao i prethodne godine su izuzetno važne da se podigne svijest o rastućem nasilju prema novinarkama i ženama u medijima uopšteno u BiH, ali i širom naše regije, koje prolazi ispod radara pravosuđa i svih drugih institucija zaduženih za zakonsku zaštitu novinarki.

Kampanja uključuje:

Video izjave 10 uglednih novinarki o tome na koje se sve načine krše njihova ljudska i profesionalna prava, zatim izbor „Šampiona rodne ravnopravnosti 2024“ sa dodjelom ove titile jednoj osobi iz novinarske  zajednice, jednoj NVO/udruženju i jednom mediju, kao simbolično priznanja za njihov doprinos rodnoj ravnopravnosit i jednakosti,  te niz javnih reakcija u okviru kojih ćemo ukazati na trenutni položaj novinarki i izazove sa kojima se suočavaju.

Tokom mjeseca marta,  kao mjeseca ženskog aktvizma i solidarnosti,  BH novinari će organizovat dvije radionce o online nasilju, provesti anketu na uzorku od 200 novinarki o temi rodnih polika i zaštite novinarki u medijima i jednu konferenciju na kojoj ćemo sumirati sve naše aktvnosti i predstviti konkretan plan akcije za zaštitu žena u medijima.

Pitanja jednakosti i ravnopravnosti žena u medijima potpuno marginalizovana

“Mnogo teže je biti žena u medijima nego muškarac. Potkrijepit ću to sa nekoliko podataka. U najvećem broju medija žene prednjače u broju zaposlenik, čak i vanjskih saradnika/ca. Međutim, samo 24 % žena u medijima ima priliku obnašati uredničke pozicije ili druge rukovodeće pozicije u strukturi upravaljanja medijima u BiH. U TV sektoru je taj broj najmanji – na samo 15% uredničkih  i menadžerskih pozicija su imenovane žene u TV sektoru!? Isto tako, 2/3 medijskih kuća u BiH nemaju interne politike o rodnoj ravnopravnosti i jednakosti, kao ni procedure o napredovanju, što govori o tome da su pitanja jednakosti i ravnopravnosti žena u medijima potpuno marginalizovana, za neke – nepotrebna i nisu dio vrijednosti medijskih kuća”, rekla je generalna tajnica Udruženja “BH novinari”, Borka Rudić.

Suočavamo se sa još jednom neprihvatljivom pojavom kroz rad FMHL: u slučajevima prijetnji novinarkama ili napadima na njih,  pojedini mediji (urednici ili direktori) ne samo da se ne oglašavaju, već i ‘zabranjuju’ novinarkama napominje Rudić da, uz podršku pravnog tima FMHL, pokreću pravne procedure za kažnjavane osoba koje stoje iza prijetnji.

“Dakle, bojim se da se nasilje prema novinarkama toleriše mnogo češće nego prema novinarima i muškarcima u medijima”, istakla je Rudić.

U 2023. godini BH novinari registrovali su 35 slučaja kršenja novinarkih prava i medijskih sloboda prema novinarkama i drugim medijskim uposlenicama u Bosni i Hercegovini. Ni jedan od tih slučajeva nije okončan kažnjavanjem osoba koje su upićivale prijetnje ili na druge načine kršili prava žena u medijima.

Linija za pomoć

Pratite BH novinare na društvenim mrežama tokom mjeseca marta gdje ćete imati priliku da ispratite kampanju na Facebook-u, Instagram-u, YouTube-u i X-u.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest