SafeJournalists: Hitno istražiti i sankcionisati prijetnje uredniku portala Prometej u Bosni i Hercegovini

Franjo Šarčević, urednik portala Prometej, dobio je niz prijetnji, uvreda i postao je meta govora mržnje na društvenim mrežama, kao i medijske hajke, nakon što je objavio kolumnu u kojoj je komentarisao izjave i ikonografiju svečanog obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

Nakon objavljivanja autorskog teksta pod nazivom ,,Još jedan besmislen Dan nezavisnosti”  i  kritike gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, koja je objavila fotografiju sa dečakom u maskirnoj uniformi, putem društvenih mreža i u medijima krenula je salva uvreda, prijetnji i govora mržnje.

Upravni odbor BH novinara najoštrije je osudio prijeteće poruke i govor mržnje upućene Franji Šarčeviću. Iz Udruženja očekuju da policija što prije reaguje, hitno  privede u policiju i ispita osobe koje stoje iza profila na društvenim mrežama sa kojih su upućene  prijetnje. Oni takođe napominju da ovo nije prvi put da se urednik Prometeja suočava sa brutalnim prijetnjama nasiljem i to uglavnom kada je pisao i govorio suprotno stavovima političke većine u Sarajevu, Mostaru ili drugim dijelovima BiH.

,,Za Upravni odbor BH novinara posebno je zabrinjavajuća činjenica da je jedan broj medija sa sjedištem u Sarajevu takođe doprinio širenju mržnje i netrpeljivosti prema Franji Šarčeviću, kršeći kodeks novinarske etike i dajući prednost ‘patriotskom  novinarstvu’ umjesto objektivnog i istinitog izvještavanja, uz razumno prihvatanje drugačijih stavova kao neotuđivog dijela slobode izražavanja i pluralizma mišljenja. Nijedan mediji ni novinar ne bi smjeli da šire mržnju prema bilo kome, a posebno ne prema drugim novinarima, čak i onda kada se ne slažu sa njihovim mišljenjem ili imaju potpuno drugačija uvjerenja.”, zaključuju iz Udruženja BH novinari.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BH novinari i poziva nadležne institucije da hitno sprovedu istragu i preduzmu zakonom propisane mjere za sankcioniranje osoba koje stoje iza pretnji novinaru. Mreža daje punu podršku uredniku Franji Šarčeviću i solidariše se sa njima u borbi protiv  online nasilja i prijetnji kojima je izložen.

 

SafeJournalists mreža će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 6.3.2024.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

FOTO: Canva

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest