BH novinari: Nedopustivo je da kandidati SDA koriste svaku priliku za pritiske na Senada Hadžifejzovića i Face TV

Sarajevo, 14.09.2022. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari najoštrije osuđuje verbalni napad i uvrede kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Faruka Kapidžića izrečene na račun urednika Face televizije, Senada Hadžifejzovića.

Kapidžić je na svom Facebook profilu objavio niz uvreda o Hadžifejzoviću nazivajući ga, između ostalog, „običnim lopovom“, „ucijenjenom kukavicom iskompleksiranom imenom i porijeklom“, „bolesnim“ novinarom, itd. Povod za ovakvu Kapidžićevu reakciju bio je segment iz Centralnog dnevnika Face TV emitovanog prošlog vikenda, u kojem je objavljena fotografija predizbornog plakata ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković ispod kojeg stoji tabla sa nazivom jednog od  dijelova sarajevske općine Vogošća. Navedena fotografija objavljena je u okviru rubrike Centralno grijanje, u kojoj se prenose objave sa društvenih mreža putem kojih građani na različite načine komentiraju političke kandidate za Opće izbore 2022 i njihove aktivnosti, uključujući i stranačke plakate i slogane, izjave političara, fotomontaže i slično.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim da se istaknuti član jedne političke stranke „obračunava“ sa novinarima na način na koji to čini Faruk Kapidžić, posebno imajući u vidu da ovo nije prvi put da Face televizija i njen urednik i osnivač, Senad Hadžifejzović, trpe pritiske i govor mržnje od strane članova SDA, a na što je i Upravni odbor BH novinara upozorio u svom saopćenju u maju prošle godine. Ovakvom ostrašćenom reakcijom i neprimjerenim vokabularom Kapidžić nastavlja promovirati i poticati već usvojeni narativ brojnih članova i simpatizera SDA, po kojem je novinar Hadžifejzović „nacionalni izdajnik“ sa kojim se treba „obračunati“ – što je samo jedna od prijetnji kojima je Senad Hadžifejzović svakodnevno izložen na društvenim mrežama.

Istovremeno, UO BH novinara naglašava da bilo kakva asocijacija na fizički izgled političkih kandidata i kandidatkinja, pa čak i ako je predstavljena u šaljivom kontekstu, izlazi iz okvira novinarske etike i poštivanja profesionalnih standarda novinarstva, te nije u skladu sa principima pristojnog i balansiranog izvještavanja o članovima i kandidatima bilo koje stranke, uključujući i Stranku demokratske akcije. Napominjemo da su političarke – kandidatkinje na Općim izborima, posebno izložene brutalnom govoru mržnje u komentarima na online portalima i na društvenim mrežama. Osim govora mržnje, ti komentari sadrže diskriminirajuće i seksističke uvrede na račun izgleda političarki, načina odijevanja i njihovog privatnog ili porodičnog života. Mediji, urednici i novinari koji svoj posao rade profesionalno i u interesu javnosti trebali bi učiniti sve što je u njihovoj moći da ovakve pojave otvoreno osude i spriječe, umjesto da ih neopreznim opaskama dodatno potiču kroz medijske sadržaje.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i ovom prilikom apeluje na nadležne institucije da detaljno istraže slučajeve govora mržnje i prijetnji novinarima/kama, političarima/kama  kao i svim drugim građanima putem društvenih mreža. Svi koji prijete, huškaju i šire mržnju na nacionalnoj, vjerskoj, ideološkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi moraju biti sankcionirani, bez obzira da li to čine u online ili offline sferi.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest