BH novinari: SDA vodi osmišljenu hajku protiv slobodnog novinarstva

 

Sarajevo, 26.05.2021. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari najoštrije osuđuje govor mržnje i političke pritiske usmjerene prema Face televiziji i njenom osnivaču i uredniku, Senadu Hadžifejzoviću.

Politički pritisci SDA i ključnih ljudi iz ove stranke na Face TV i Senada Hadžifejzovića lično, koji traju već sedmicama, predstavljaju nedozvoljeno uplitanje u uređivačku poliitku ovog medija i organizovanu hajku sa ciljem targetiranja Hadžifejzovića i njegovog medija kao „neprijateljskog“, antipatriotskog i propagandističkog. Kritičko izvještavanje Face televizije o SDA i čelnim ljudima te stranke nastoji se prezentirati kao lažno i plod Hadžifejzovićeve „povrijeđene sujete, ljutnje ili nekih drugih motiva“, kako je to nedavno saopćeno iz Gradskog odbora SDA Mostar. Organizovana hajka SDA na Face TV dodatno je podržana svakodnevnim objavama na društvenim mrežama simpatizera i članova ove stranke, koje su obilježene govorom mržnje, uvredama, psovkama i prijetnjama upućenim Senadu Hadžifejzoviću, te pokušajima da se na svaki način diskreditira njegova ličnost i novinarski angažman.

Upravni odbor BH novinara ovakve napade i pritiske smatra brutalnim ugrožavanjem slobode govora i rada medija u Bosni i Hercegovini, te osmišljenim konceptom kojim se nastoji ušutkati sve one koji kritiziraju Stranku demokratske akcije, odluke i izjave njenih zvaničnika. Online kampanje protiv novinara i nezavisnih medija u BiH koji su u posljednjih godinu dana razotkrili brojne afere u javnim nabavkama, zdravstvenom sistemu, lažnim diplomama, stranačkim zapošljavanjima…, zastrašujuće su i predstavljaju otvorene pokušaje bh. političkih čelnika i njihovih poslušnika da uguše slobodno novinarstvo u jednoj demokratskoj državi, suprotno svim načelima i principima EU za koje se deklarativno zalažu! 

S druge strane, Upravni odbor BH novinara želi skrenuti pažnju Face TV i svim drugim medijima na potrebu poštivanja novinarske etike i profesionalnih standarda, posebno na principe tačnog, poštenog, pristojnog i balansiranog izvještavanja o vodećim ljudima bilo koje stranke, uključujući i SDA. Ostrašćene reakcije i neprimjeren vokabular dovode do toga da pojedini mediji i novinari/ke sami urušavaju svoj profesionalni integritet, obezvrjeđujući na taj način legitimnu kritiku javnih zvaničnika i njihovog rada, a posebno vrijednosti djelovanja nezavisnih medija kao korektiva društvene stvarnosti.

Naravno, sve navedeno ne opravdava bilo kakvu vrstu političkih pritisaka na rad bilo kojeg medija ili novinara. Međutim, čuvanje principa profesionalizma, objektivnosti, argumentovanog izvještavanja i novinarske etike najbolji je način borbe protiv političkih utjecaja na medije, govora mržnje i huškačke retorike stranačkih „botova“ sa društvenih mreža.

 Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest