Human Rights Watch: Javni dužnosnici u BiH vrše pritisak na novinare!

Sarajevo, 14.01.2022. – U 2021. godini zabilježen je slabo vidljiv napredak na polju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Javni dužnosnici potiču ksenofobiju, ne hvataju se ukoštac s diskriminacijom i vrše pritisak na novinare, navodi se u izvještaju organizacije Human Rights Watch za Bosnu i Hercegovinu.

Prema informacijama koje je Human Rights Watch-u dostavilo udruženje BH Novinari, u periodu od januara  do jula 2021. godine novinarima su upućene 42 prijetnje, od kojih je jedna bila fizički napad. BH Novinari zabilježili su nekoliko pritužbi novinara na policiju i službenike u migrantskom kampu Lipa, uključujući prijetnje, nepropisno uskraćivanje pristupa i prisiljavanje novinara da izbrišu snimljeni materijal. Jedan uposlenik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice disciplinski je kažnjen zbog prijetnji upućenih novinaru.

Istraživanje koje je udruženje BH Novinari provelo među 440 medijskih radnika u septembru pokazalo je da je u posljednje tri godine više od 40 posto ispitanika bilo izloženo prijetnjama i zastrašivanju, uglavnom od strane političara i javnih dužnosnika.

Nakon klevetničkih izjava u maju 2021.godine, koje je na račun novinarke Tanje Topić iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, diplomate u BiH pozvali su javne dužnosnike da se uzdrže od prijetnji i mizoginih komentara na račun medijskih radnika.

Udruženje BH Novinari zabilježilo je porast rodno zasnovanog nasilja nad ženama u medijima. U proteklih pet godina zabilježeno je 70 incidenata, koji su uključivali prijetnje smrću, verbalne i fizičke prijetnje te diskriminaciju na poslu.

Cijeli izvještaj možete pročitati OVDJE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest