Službenik MLJPI zbog prijetnji i vrijeđanja novinarke kažnjen tromjesečnim umanjenjem plaće

Sarajevo, 04.06.2021. – Odlukom Disciplinske komisije Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o povredi službene dužnosti, uposlenik ovog Ministarstva Adnan Čakalović sankcionisan je umanjenjem plaće za 15% u trajanju od tri mjeseca, zbog vrijeđanja i prijetnji upućenih novinarki Zinaidi Đelilović.

U aprilu ove godine Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari uputila je dopis Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH sa zahtjevom za disciplinsko sankcionisanje Čakalovića, koji je početkom godine u više navrata vrijeđao i prijetio novinarki Žurnala.

Kako se navodi u odluci Disciplinske komisije MLJPI, državnom službeniku Čakaloviću utvrđena je “povreda službene dužnosti kršenje Kodeksa za državne službenike, kao i povreda službene dužnosti neprimjereno ponašanje”.

Podsjećamo da je Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine (čl.15,st.1 i 2,čl.16,st.1) kojim podliježe i rad uposlenika_ca Ministarstva ljudskih prava i izbjeglice BiH, normirano da državni službenik koji provodi neki od zakonom propisanih oblika diskriminacije, nasilje na osnovu spola ili spolne orijentacije, uznemiravanje na osnovu spola ili seksualno uznemiravanje ili ukoliko se neprimjereno ponašanje izražava kao vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj, polnoj ili rasnoj osnovi, kaznit će se smanjenjem plaće od 15 do 30% u trajanju od tri do šest mjeseci ili degradiranjem na neposredno niže radno mjesto ili mjerom prestanka radnog odnosa u državnoj službi.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest