Novi bilten E-novinar: Zašto nam je važno mapiranje napada na novinare u okviru institucija

U posljednjem izvještaju Evropske komisije navodi se da vlasti u Bosni i Hercegovini u protekloj godini nisu postigle napredak u rješavanju ključnog prioriteta o jamčenju slobode izražavanja i medija i zaštiti novinara, posebno kroz osiguravanje odgovarajućeg praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Nastavljaju se politički pritisci, zastrašivanje i uznemiravanje novinara, uključujući fizičke i verbalne napade, bez odgovarajućih institucionalnih mjera.

– Ozbiljna zabrinutost i dalje postoji zbog političkog pritiska, zastrašivanja i prijetnji novinarima. Visokopozicionirani političari pribjegli su javnim napadima i omalovažavajućim primjedbama na račun novinara, analitičara i medijskih radnika, posebno žena. Vlasti nastavljaju umanjivati ​​ovo pitanje, a javne institucije ne prikupljaju podatke o prijetnjama i napadima na novinare i medijske radnike – stoji u Izvještaju Evropske komisije.

Tokom 2020. godine Udruženje BH novinari zabilježilo je ukupno 69 slučajeva napada i prijetnji novinarima, te drugih oblika kršenja novinarskih prava i sloboda. Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru BH novinara, trenutno je jedini servis koji vodi sveobuhvatnu evidenciju o napadima na novinare i kršenjima njihovih prava na prostoru cijele države. Međutim, taj posao znatno je otežan zbog činjenice da institucije još uvijek odbijaju uspostaviti registre slučajeva koji se tiču novinara i medija – za sada je to učinio samo MUP Republike Srpske.

O ovoj temi u 78. izdanju biltena E-novinar pišu i govore: Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske, Edin Ibrahimefendić, stručni savjetnik Institucije ombudsmena za ljudska prava BIH, Admir Muslimović, novinar BIRN-a BiH, Amir Kapetanović, sudija Suda BiH, Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Vildana Džekman, koordinatorica Linije za pomoć novinarima Udruženja BH novinari.

Bilten E-novinar možete čitati OVDJE. 

Ovaj bilten je pripremljen u okviru granta koji je dodijeljen Udruženju BH novinari kroz zajednički projekat Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Vijeća Evrope – Ured u Sarajevu “Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini” (JUFREX). Stavovi i mišljenja izražena u njemu odgovornost su autora i ne izražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije i Vijeća Evrope.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest