Predstavljene kontakt-tačke u tužilaštvima i policiji za sigurnost novinara u BiH
U Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini predstavljena je redizajnirana internet stranica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja sadrži kontakte u tužilaštvima i policijskim agencijama za sigurnost novinara, čime se nastoji zaštititi sloboda govora te osigurati veće poštivanja prava novinara i medijskih radnika.

Predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kazali su da redizajnirana stranica sadrži kontakt-osobe za sigurnost novinara. Na ovaj način novinarima, ali i cijeloj javnosti, približen je projekt koji zajedno provode Delegacija EU i Misija OSCE-a u BiH, a koji za cilj ima zaštitu osnovnih ljudskih prava i slobode govora, kao i pomoć novinarima koji dožive bilo koji oblik napada ili nasilja.

Među servisima za građane na ovoj stranici sada je moguće pronaći i sve kontakt-tačke u tužilaštvima i policijskim agencijama koje su dio ovog projekta, a to su tužioci, policajci ili portparoli u ministarstvima unutrašnjih poslova. Navedeno je i da su mnogi od ovih servisa u početnoj fazi, te će oni biti nadograđivani.

Specijalni predstavnik EU u našoj zemlji Johann Sattler rekao je da su sloboda štampe i medija okosnica demokratije, ali smo nažalost svjedoci pokušaja sužavanja prostora za djelovanje i rad medija – što je  praksa koja treba prestati, posebno nakon što je BiH dobila kandidatski status. Dodao je da su ovakvi projekti pozitivan primjer koji treba slijediti i nadograđivati.

“To podrazumijeva intenziviranje aktivnosti, ne samo, naprimjer, u borbi protiv korupcije, već i u drugim za EU važnim oblastima, koji uključuju slobodu izražavanja, odnosno slobodu medija”, rekao je Sattler.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler zahvalio se na podršci i saradnji VSTV-a, te pozvao medije da aktivno koriste mrežu kontakt-tačaka i servise koji služe za njihovu zaštitu.

“Uloga medija – da nas obavještavaju – je od ključnog značaja i vrijednosti, i mi smo zaista zahvalni za posao koji oni rade. Misija OSCE-a u BiH će nastaviti da stvara sigurnije i bolje okruženje za novinare koji će moći da izvještavaju slobodno i bez straha”, dodao je Aggeler.

Kako je tokom diskusije istaknuto, postoje brojna nerazumijevanja na relaciji novinari – pravosudne institucije nadležne za zaštitu njihove sigurnosti, zbog čega će u narednom periodu biti učinjeni dodatni napori na jačanju saradnje i međusobnog razumijevanja.

FOTO: OSCE
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest