Objavljen izvještaj o novinarima i medijskim radnicima koji su ubijeni u 2023. godini

Tokom prošle godine u svijetu je ubijeno 129 medijskih profesionalaca, uključujući 14 žena, navodi se u 33. godišnjem izvještaju o ubistvima novinara i medijskih radnika koji je jučer objavila Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Prošla godina je, kako navode iz IFJ-a, bila najsmtonosnija za novinare otkako ova organizacija evidentira ubistva novinara od 1990. godine.

Prema najnovijem izvještaju IFJ-a, broj ubijenih novinara naglo je porastao od 7. oktobra prošle godine i 70 posto ubistva novinara evidentirano je u području Gaze. Bliski istok je, kako se navodi, najsmrtonosnija regija na svijetu sa 93 ubistva medijskih radnika. Od toga, od 7. oktobra 83 ubistva su evidentirana u Palestini, četiri u Izraelu i tri u Libanonu. U Siriji su smrtno stradala tri medijska profesionalca.

Novinari i medijski radnici su u 2023. godini ubijani i u drugim dijelovima svijeta, a IFJ evidentira 12 takvih ubistava u Aziji i Pacifiku, 11 u Americi, osam u Africi i četiri u Evropi.

U Ukrajini, u kojoj također traje rat, stradala su tri novinara među kojima je i novinar novinske agencije Agence France-Presse (AFP) Arman Soldin, koji je ubijen 9. maja, a koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

U izvještaju IFJ-a piše da je nekažnjivost ubistava u Evropi i dalje velika. Prema podacima Evropske federacije novinara u Evropi 48 ubistava ostaje nekažnjeno u 13 zemalja. Od toga, kako se navodi, je 16 na Kosovu, sedam u Rusiji, po šest u Ukrajini i Turskoj, tri u Srbiji, po dva u Grčkoj i Azerbejdžanu, i po jedan u Slovačkoj, Malti, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kipru, Crnoj Gori i Bjelorusiji.

Početni spisak ubijenih novinara IFJ je objavio 31. decembra, a današnji izvještaj, kako navode, bilježi porast ranije objavljenog broja ubijenih novinara što je rezultat naknadnih istraga o smrti novinara u Pojasu Gaze. IFJ je početkom 2024. uspio provjeriti još osam slučajeva ubistava novinara u Pojasu Gaze i dodati ih u novi izvještaj.

“Smrtonosne brojke iz ove godine ilustriraju koliko nam je potreban međunarodni obavezujući instrument koji će prisiliti države da usvoje ključne mehanizme za zaštitu sigurnosti i nezavisnosti novinara”, poručio je glavni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

Bellanger je dodao da iako ova organizacija podsjeća novinare da nijedna priča nije vrijedna njihovog života, postoje situacije u kojima oni bivaju meta kako bi se ograničilo pravo javnosti da zna. Demokratstko pravo građana je, kako je naveo, da budu informisani, te da je na vladama odgovornost da osiguraju novinarima da nezavisno izvještavaju.

Osim ubistava novinara i medijskih radnika, IFJ u svom godišnjem izvještaju bilježi i podatke zatvorenih novinara širom svijeta. U 2023. zabilježili su 427 zatvorenih novinara i medijskih radnika. Najviše ih je zatvoreno u Kini (80), Mijanmaru (51), Turskoj (41), Rusiji (40) i Bjelorusiji (35).

Cijeli izvještaj sa listom ubijenih novinara i medijskih radnika dostupan je na ovom linku.

Izvor: Mediacentar/IFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest