JAVNI POZIV ZA PROGRAM PODRŠKE OCD “safejournalists.net”

Mreža SafeJournalists koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje/Udruga BH novinari, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Sindikat medija Crne Gore, objavljuje poziv za dodjelu finansijske podrške (mali grantovi) organizacijama civilnog društva na teritoriji Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova*.

Poziv je otvoren u okviru projekta „safejournalists.net” koji za cilj ima da podstakne i omogući građansko učešće u zagovaranju i donošenju odluka u cilju poboljšanja sigurnosti novinara i medijskih sloboda.

Program podrške “safejournalists.net” je dizajniran sa ciljem da ojača ulogu OCD-a u aktivnostima sa vlastima i građanima kao relevantnim akterima u procesu donošenja odluka. Ovaj pristup ima dvostruku korist: ojačat će napore SafeJournalists mreže da proširi krug zagovarača za poboljšanje zaštite sigurnosti novinara i medijskih sloboda.

Opšti cilj poziva je da se omogući lokalnim organizacijama civilnog društva da za mobilizaciju i osnaživanje koriste inovativne i eksperimentalne pristupe u približavanju važnosti bezbjednosti novinara i medijskih sloboda građanima i podstiču ih na stvaranje i učešće u različitim platformama za dijalog.

Grant koji se traži mora iznositi između minimum 6.850 i maksimum 8.200 eura. Kofinansiranje projekta od strane podnosioca prijedloga projekta (ili partnera) nije obavezno.

Vrijeme trajanja projekta mora biti između 9 i 12 mjeseci.

Proces apliciranja uključuje dva koraka:

  1. Predaja, evaluacija i izbor Koncepata prijedloga projekata (otvoren poziv);
  2. Predaja, ocjenjivanje i proces odabira Potpunih prijedloga projekata (zatvoren poziv).

Rok za slanje prijedloga ideje projekta (koncepta projekta) je 12. novembar 2021. do 23:59 sati (CET).

Pitanja u vezi sa konkursom možete da pošaljete na adresu: [email protected] (za programska pitanja) i [email protected] (za pitanja u vezi finansija) najkasnije do 5. novembra 2021. godine.

Smjernice i prijavni formular za apliciranje možete preuzeti na sljedećim linkovima:

SMJERNICE

PRIJAVNI FORMULAR

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest