Najava: Predstavljanje istraživanja o kvalitetu medijskih sadržaja u lokalnim medijima

Sarajevo, 22.10.2021.- Udruženje/udruga BH novinari organizuje predstavljanje podataka monitoringa medijskih sadržaja pod nazivom „Lokalni mediji – kvalitet medijskih sadržaja i informacija za građane, pluralizam mišljenja i različitost izvora informacija“, koje će se održati 26. oktobra 2021. godine sa početkom u 11:00 časova, putem Zoom platforme.

Kvalitetno informisanje ključno je za građane, njihov osobni život, ali (još i više) i za njihovu participaciju u demokratskom društvu. U tom smislu, odgovornost medija za obezbjeđivanje pouzdanih, provjerenih, tačnih i nepristrasnih informacija ključna je u svakom društvu, a posebno u društvima sa relativno niskim nivoom političke kulture, demokratske tradicije i medijske pismenosti, u kojima je manipulativna moć medija i sa njima povezanih elita velika.

Javni interes zamijenjen je partikularnim interesima moćnika koji se u medijima podržavaju i opravdavaju, a pluralizam mišljenja u velikom broju medija zamijenjen je istomišljeništvom koje je u skladu s agendom medija i onih koji su s tim medijima povezani.

Upravo iz navedenih razloga, BH novinari su u septembru 2020. godine, a potom i u septembru 2021. godine sproveli istraživanje i follow-up istraživanja koje je pokušalo da odgovori na pitanje kakva je uloga lokalnih medija u Bosni i Hercegovini u procesima kvalitetnog informisanja javnosti i koliko oni mogu doprinijeti raznolikosti informacija, mišljenja i dostupnih izvora/gledišta za građane u BiH?

Koliko u stvari lokalni mediji zadovoljavaju informacijske potrebe građana, u smislu kvalitetnih, nepristranih informacija i koliko daju prostora raznorodnim mišljenjima, akterima i temama, te da li su zaista forum putem kojeg građani mogu probleme svoje lokalne zajednice kandidrati lokalnim vlastima na rješavanje neka su od pitanja na koja odgovara ovo istraživanje.

Istraživanje je nastalo u okviru projekta „Slobodni mediji, slobodno društvo“, koje implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest