Muškarac koji je prijetio novinarki „EuroBlica“ kažnjen sa 700 KM

 

Banja Luka, 14.06.2021. – Osnovni sud u Banjoj Luci osudio je muškarca M.P., koji je prijetio novinarki „EuroBlica“ Milkici Milojević, na 700 KM novčane kazne i nadoknadu sudskih troškova.

Podsjetimo, M.P. je u februaru 2019. godine nazvao redakciju „EuroBlica“ nezadovoljan tekstom koji je objavio ovaj medij, te novinarki Milojević uputio psovke i prijetnje.  Slučaj je završio na Osnovom sudu u Banjoj Luci, gdje je na osnovu sporazuma o priznanju krivice optuženom M.P. izrečena novčana kazna.

– Prije sklapanja sporazuma sa optuženim, pozvao me je tužilac i pitao imam li neke primjedbe. Rekla sam da nemam ništa protiv jer je riječ o osobi skromnih prihoda, tako da vjerujem da će mu ova novčana kazna biti dovoljna opomena da više ne prijeti novinarima. Međutim, tužiocu sam rekla i da ću u postupku tražiti nadoknadu štete i da zahtijevam javno izvinjenje optuženog. Nažalost, sud nije uvažio ta dva moja zahtjeva i zbog toga sam jako nezadovoljna – kaže Milkica Milojević, i dodaje da će razmisliti o mogućnosti pokretanja parničnog postupka.

– Pogađa me sama činjenica da neko sebi daje za pravo da prijeti novinarima. Ja nisam bila čak ni autorica tog „spornog“ teksta, dakle, taj muškarac mi je prijetio samo zato što sam novinarka – naglašava Milojević.

Nakon presude koju je Općinski sud u Ljubuškom donio u slučaju Martine Mlinarević, ovo je još jedan slučaj koji je riješen zahvaljujući angažmanu Linije za pomoć novinarima Udruženja BH novinari. U posljednjih nekoliko mjeseci na bh. sudovima doneseno je šest presuda i odluka u korist novinara, freelancera i bloggera koji su bili žrtve govora mržnje i prijetnji sa namjerom ugrožavanja sigurnosti, što je pozitivan indikator veće efikasnosti pravosuđa i javnih institucija u zaštiti prava na slobodu izražavanja.

Uz besplatnu pravnu pomoć, BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) su uspostavili i stalni monitoring slučajeva kod pravosuđa, policije i svih drugih institucija nadležnih za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara, sa ciljem mjerenja efikasnosti njihovog postupanja u zaštiti medijskih profesionalaca.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest