Pripadnik OS BiH osuđen na tri mjeseca uvjetno zbog govora mržnje prema Martini Mlinarević

 

Sarajevo, 11.06.2021. – Općinski sud u Ljubuškom donio je pravosnažnu presudu protiv Jurice Pavlovića iz Ljubuškog, pripadnika Oružanih snaga BiH, zbog poruke koje je putem Facebooka uputio književnici Martini Mlinarević, aktuelnoj ambasadorici Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici.

Podsjetimo, nakon što je u avgustu 2019. na Facebooku objavila vijest da joj je zabranjeno da predstavi svoju knjigu „Huzur“ na festivalu u Čitluku, Martina Mlinarević dobila je niz prijetećih poruka koje obiluju govorom mržnje. Jednu od takvih poruka uputio joj je vojnik Jurica Pavlović nazivajući je, između ostalog, „izdajnicom“ svoga naroda i „neprijateljem Hrvata“.

Zbog navedene poruke, Općinski sud u Ljubuškom je 25.03.2021. donio presudu protiv Pavlovića zbog krivičnog djela „izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“ (KZFBiH, čl.163. st. 1), osudivši ga na tri mjeseca kazne zatvora koja se neće izvršiti ukoliko osuđeni u periodu od godinu dana ne počini novo krivično djelo.

Smatramo da je procesuiranje za govor mržnje u javnom prostoru veoma važno, a osobito kažnjavanje napadača za izazivanje rasne, vjerske i narodnosne mržnje. Posebno nam je važna osuđujuća presuda za govor mržnje prema Martini Mlinarević jer u Liniji za pomoć novinarima uočili smo da je u posljednje tri godine sve veći broj rodno zasnovanih pritisaka, prijetnji i govora mržnje. Uvjetna osuda u slučaju Pavlović nije dovoljna satisfakcija za ovu vrstu krivičnog djela, ali svakako predstavlja ohrabrujući iskorak u procesuiranju govora mržnje u online prostoru, posebno na društvenim mrežama – kaže Vildana Džekman, pravnica u Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest