Iz Vlade FBiH i dalje bez odgovora: Novinari traže alternative za vakcinaciju

Sarajevo, 29.03.2021. – Na inicijativu Društva novinara Bosne i Hercegovine, Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uvrstio je novinare u prioritetne grupe za vakcinisanje protiv koronavirusa, piše Oslobođenje. Kako se navodi, novinari, vatrogasci i policija su stavljeni na prioritetnu listu za vakcinisanje, odmah iza medicinskih radnika i osoba u domovima za stara lica.

Oslobođenje piše da je iz Društva novinara BiH saopšteno da se uvrštavanjem novinara u prirotetne kategorije za vakcinisanje protiv koronavirusa štite njihovo zdravlje i životi, što im omogućava da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti. ZDK je prvi kanton u Federaciji BiH koji je medijske radnike, zvanično, uvrstio u prioritetnu grupu građana za imunizaciju.

Udruženje BH novinari i Društvo novinara BiH su u januaru ove godine zatražili od bh. vlada da medijske radnike uvrste u prioritetne grupe za vakcinaciju protiv zaraze koronavirusom. Takve odluke su u prethodna dva mjeseca najavile vlade Republike Srpske i Brčko distrikta, dok se iz Federalne vlade i dalje niko nije izjasnio po tom pitanju, za Media.ba kaže generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić.

“Uopšte ne postoje nikakve informacije i ja se iskreno nadam da će i u drugim kantonima prihvatiti da sami urade to da stave novinare na listu jer ovo ponašanje Vlade FBiH je stvarno nedopustivo”, kaže Rudić.

Dok čekaju na odgovor Vlade Federacije BiH da se izjasne po tom pitanju, Rudić kaže da iz ovog udruženja nastoje pronaći druga rješenja kako bi medijski radnici iz tog entiteta bili vakcinisani. Prošle sedmice su se za pomoć u rješavanju ovog problema BH novinari obratili ambasadama Rusije i Kine u BiH od kojih očekuju odgovore ove sedmice, a Rudić dodaje da će se to udruženje obratiti i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kako bi provjerili da li postoji mogućnost da u tom entitetu budu vakcinisani medijski radnici iz cijele BiH.

“Prosto, pokušavamo na različitim poljima da tražimo rješenje, kod različitih institucija, jer je nepodnošljiva ova situacija sa vakcinisanjem u Federaciji”, istakla je Rudić.

Zbog problema sa vakcinacijom i nabavkom vakcina u Sjevernoj Makedoniji, počela je vakcinacija grupe od oko stotinu makedonskih novinara u Srbiji. Ta vakcinacija je, kako su prenijeli srbijanski mediji, nastala kao rezultat saradnje između Makedonske asocijacije novinara i Udruženja novinara Srbije i preko kabineta predsjednika te zemlje.

Rudić kaže da su predstavnici BH novinara o takvoj mogućnosti razgovarali sa kolegama iz Udruženja novinara Makedonije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Na tom sastanku je, kako kaže Rudić, dogovoreno da će se iz NUNS-a obratiti institucijama Srbije od kojih će tražiti mogućnost da u toj zemlji budu vakcinisani i medijski radnici iz BiH.

“To sve može da bude jedan ograničen broj, nedovoljan, i ja i dalje smatram da se Vlada Federacije BiH mora oglasiti i reći kakav je njen stav u vezi sa vakcinisanjem novinara”, zaključila je Rudić.

(Izvor: Media.ba/Oslobođenje)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest