BH novinari pisali ambasadorima Rusije i Kine: Pomozite da medijski djelatnici u BiH dobiju vakcine!

Sarajevo, 16.03.2021. – Udruženje/udruga BH novinari kao krovna organizacija novinara, medijskih djelatnika i studenata novinarstva u Bosni i Hercegovini, uputilo je danas pisma ambasadorima Ruske Federacije i Narodne Republike Kine u našoj zemlji, NJ.E. Igoru Kalabuhovu i Nj.E. Ji Pingu, sa molbom da pomognu u nabavci i doniranju vakcina za medijske djelatnike u BiH.

 – Kao što znate, novinari i novinarke, snimatelji i drugi članovi medijskih ekipa rade neprekidno 12 mjeseci, kako bi javnost i građane obavijestili, educirali i ohrabrili u ovoj teškoj borbi sa pandemijom Covida-19.  Mnogi medijski djelatnici su prebolovali koronu, mnogi nisu izdržali i napustili su nas u punom profesionalnom i ljudskom zamahu. Nemamo pouzdane i potpune podatke o tome koliko je bilo slučajeva sa smrtnim posljedicama pandemije koronavirusa u medijskoj zajednici, ali se posljednjih mjesec dana svakodnevno opraštamo od naših kolega i koleginica iz medijskih kuća širom Bosne i Hercegovine! Istovremeno, brojke govore da je između 20 i 37% uposlenika u medijima bilo zaraženo koronavirusom, te da su se morali ponovo vratiti na novinarske zadatke, biti u kontaktu dnevno sa desetinama osoba i sa neizvjesnošću da li će se ponovo zaraziti ili ne – navodi se u pismu BH novinara ambasadorima Ruske Federacije i NR Kine.

Iz BH novinara podsjećaju da su novinarska udruženja iz Bosne i Hercegovine tražila od Vijeća ministara BiH i entitetskih Vlada da stave novinare na prioritetne liste za vakcinaciju, s obzirom na svakodnevni rad i potencijalnu izloženosti zarazi koronavirusom. Taj su prijedlog prihvatile Vlada Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta, dok Vlada Federacije BiH nije donijela nikakvu odluku u vezi sa ovim zahtjevom.

– Također, prema sadašnjoj dinamici nabavke vakcina u oba bh. entiteta i Brčko distriktu, bojimo se da će proći mjeseci prije nego će medijski djelatnici imati pristup vakcinaciji i neophodnoj zaštiti. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, u medijskoj/novinarskoj zajednici je uposleno između 5.000 i 6.000 osoba. Ako postoji mogućnost nabavke vakcina i njihovog doniranja novinarima, Udruženje/udruga BH novinari izražava spremnost da poduzme sve druge mjere koje nalažu državni zakoni i procedure radi odobravanja vakcina, uvoza u državu i sl. Isto tako, spremni smo obaviti anketiranje i popis novinara i ostalih medijskih djelatnika koji se žele vakcinisati, te sa Vašom Ambasadom podijeliti taj spisak – zaključeno je u pismu BH novinara upućenom ambasadorima Rusije i Kine.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest