Vijeće ministara BiH poduzima mjere kako bi se osigurala neophodna zaštita medijskih ekipa

Sarajevo, 21. marta – Vijeće ministara Bosne i Hercegovine obavijestilo je Udruženje BH novinari da poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se osigurala zaštita novinara i drugih medijskih djelatnika tokom trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

-Imajući u vidu trenutnu situaciju  sa pojavom koronavirusa u BiH i  upravo da bi se izbjeglo okupljanje većeg broja novinara na jednom mjestu, Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH-Služba za informiranje pokrenula   je aktivnosti na organiziranju izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministara. Uspostavljena je saradnja sa javnim servisom BHT1, o čemu su obaviješteni predsjedavajući i ministri. U cilju mjera vršio bi se prijenos uživo, dijeljenjem signala i snimale određene poruke i vezano za suzbijanje širenja koronavirusa – navode iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Služba za informiranje ove institucije koristiće se i svim raspoloživim komunikacijskim alatima i kanalima kako bi informacije doprle do svih medija, odnosno građana koji treba da budu blagovremeno informisani.

-Ujedno Vas molimo da apelirate na medijske kuće da vode računa o svojim zaposlenicima poštivajući sve preventivne mjere nadležnih institucija, kao i vaše preporuke. Posebno nam je drago da smo da isto razmišljamo  kada je u pitanju zaštita naših kolega kao i svih građana Bosne i Hercegovine – stoji u dopisu iz Vijeća ministara upućenom Udruženju BH novinari.

Podsjetimo, Upravni odbor BH novinara pozvao je jučer predstavnike nadležnih državnih institucija da osiguraju medijskim ekipama praćenje aktuelnih događaja u vezi sa pandemijom koronavirusa na način koji neće predstavljati zdravstveni rizik za učesnike tih događaja. Jedna od predloženih mjera je i formiranje medijskog poola u Sarajevu koji će biti mjesto održavanja svih zvaničnih press konferencija za prezentovanje najnovijih podataka i poduzetih mjera u vezi sa koronavirusom.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest