BH novinari uputili molbu nadležnima: Formirajte medijski pool i zaštitite novinarske ekipe

Sarajevo, 20. marta – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je danas molbu nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine sa ciljem podrške medijima u BiH i osiguranja zaštite novinara i medijskih djelatnika tokom trajanja vanredne situacije izazvane koronavirusom.

Kako se navodi u molbi upućenoj članovima Predsjedništva BiH na čelu sa predsjedavajućim Šefikom Džaferovićem, Vijeću ministara BiH i predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji te Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje i predsjedavajućem tog tijela, ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, nadležne institucije trebale bi osigurati formiranje medijskog poola u Sarajevu koji će biti mjesto održavanja svih zvaničnih press konferencija za prezentovanje najnovijih podataka i poduzetih mjera u vezi sa koronavirusom.

Formiranje medijskog poola podrazumijeva osiguranje velikog prostora u kojem će novinari sjediti na udaljenosti najmanje dva metra jedni od drugih, gdje će biti postavljena jedna ili najviše dvije kamere, gdje će fotografirati samo jedan fotoreporter i biti osiguran live prijenos cijelog toka konferencije putem YouTube ili nekog drugog kanala. Nakon događaja, svim medijima bi trebali biti podijeljeni snimci, fotografije i ključne informacije od značaja za javnost, a sve sa ciljem izbjegavanja rizika zaraze medijskih profesionalaca koji, zbog obaveze posla, nemaju priliku za zamozaštitu ili samoizolaciju.

Iz Upravnog odbora BH novinara zatražili su od nadležnih i da organizuju video konferencije ili obraćanja medijima putem saopćenja, telefona, Skype ili drugih IT komunikacijskih kanala u situacijama kada je to opravdano, odnosno kada nema velikih promjena u vezi sa širenjem koronavirusa.

Pored ovih mjera, neophodno je također osigurati nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju za sve novinare i medijske ekipe koje odlaze na teren, kao i medijske kuće širom BiH.

“Mnoge od njih nisu nabavile minimalni medical kit za svoje uposlenike, djelomično zato što ih nema kupiti na tržištu, a dijelom zbog toga što nemaju sredstava za njihovu kupovinu. U okviru svojih ovlasti i u vrijeme vanredne situacije u BiH, vi i vaše institucije imate mogućnosti da putem ministarstava zdravlja, epidemioloških i sanitarnih službi naredite nabavku medical kits – a za medije i novinare, posebno u manjim lokalnim zajednicama”, navodi se u pismu UO BH novinara upućenom predstavnicima navedenih institucija.    

U skladu sa ranije objavljenim preporukama Evropske federacije novinara (EFJ) i Evropske konfederacije sindikata (ETUC), kojima su se pridružili BH novinari, od nadležnih državnih organa i institucija zahtijeva se da aktivno uključe medijski sektor u programe prevencije širenja koronavirusa na jednak način kao i sve druge djelatnosti od javnog značaja, kao i da osiguraju finansijsku, materijalno – tehničku i svaku drugu podršku medijskim kućama (javnim i privatnim) koje su sve svoje kapacitete usmjerile na blagovremeno i tačno informiranje građana u vezi sa pandemijom.

Također, potrebno je planirati programe ekonomske podrške i oporavka medijskog sektora radi saniranja negativnih posljedica koje će izazvati poseban režim rada medija tokom trajanja vanrednog stanja, povezanog sa pandemijom koronavirusa.      

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest