Predsjedništvo BiH zatražilo od Koordinacionog tijela da postupi u skladu sa preporukama BH novinara

Sarajevo, 21. marta – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je danas od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje da svim kriznim štabovima i institucijama, kao i medijskim kućama, proslijede preporuku u kojoj će biti navedene neophodne mjere koje je potrebno poduzeti, a koje se prije svega odnose na osiguravanje većih prozračnih prostorija za održavanje konferencija za medije ili njihovo održavanje na otvorenom prostoru, ograničavanje broja prisutnih na konferencijama na funkcionalni minimum, korištenje savremenih tehnologija koje omogućavaju prenose uživo, snimanje video obraćanja koja će biti dostavljena svim medijima, informiranje putem društvenih mreža i ostalih komunikacijskih kanala itd.

– Od svih medijskih kuća u Bosni i Hercegovini tražimo da izvještavaju istinito, objektivno i odgovorno, kako bi se spriječio senzacionalizam ili širenje lažnih vijesti, što može dovesti do panike. Pozivamo sve medijske kuće da svoj rad prilagode novonastaloj situaciji, te da međusobno i uz pomoć novinarskih udruženja, koordiniraju svoj rad. To se naročito odnosi na slanje minimalnog broja novinara i snimatelja na konferencije za medije i razmjenu snimljenog materijala. U cilju zaštite novinarskih ekipa na terenu i prevencije širenja korona virusa, pozivamo sve nadležne institucije da poduzmu mjere koje će omogućiti nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava medijskim kućama – navodi se u pismu Koordinacionom tijelu BiH koje je u ime Predsjedništva BiH uputio predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović.

Poziv iz državnog Predsjedništva u skladu je sa preporukama i prijedlozima koje je Udruženje BH novinari jučer uputilo nadležnim institucijama sa ciljem osiguravanja zaštite medijskih ekipa – novinara, fotoreportera, snimatelja i ostalih medijskih djelatnika – koje svakodnevno izvještavaju o događajima u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Predsjedništvo je od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, vlada i kriznih štabova na svim nivoima vlasti zatražilo da nastave pravovremeno izvještavati javnost o svim bitnim informacijama u vezi sa pandemijom korona virusa (COVID -19) i mjerama koje se poduzimaju na njenom sprječavanju.

-Redovno informiranje javnosti je od posebnog značaja, ali je pri tome nužno poduzeti sve mjere kako bi rad svih zvaničnika koji se obraćaju javnosti i svih novinara i drugih medijskih radnika bio siguran. Stoga je u novonastaloj situaciji potrebno poduzeti sve neophodne preventivne mjere na efikasnijoj zaštiti uposlenih u medijskim kućama, koji zbog prirode posla i velikog broja kontakata sa drugim osobama spadaju u rizične grupe građana – stoji u pismu upućenom iz Predsjedništva.

Članovi i predsjedavajući Predsjedništva BiH su još jednom pozvali građane Bosne i Hercegovine da se strogo pridržavaju svih propisanih naredbi, uputstava i preporuka vlada, kriznih štabova i drugih nadležnih institucija, te da prilikom informiranja koriste isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe i koje objavljuju kredibilni mediji.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest