Novinari u Zenici: Stečajni postupak kao model za legalnu političku kontrolu javnih lokalnih medija

Zenica, 29.06.2018.-Novinari i novinarke u lokalnim sredinama često su mete napada i pritisaka, a takve prakse posebno su izražene u izbornoj godini. Zbog toga je za medijske profesionalce važno dobro poznavanje medijskih sloboda, prava i odgovornosti medijskih profesionalaca. Novinari sami mogu doprinijeti zaštiti vrijednosti svoje profesije i boriti se protiv pritisaka na solidaran način, koristeći postojeće mehanizme zaštite, poručeno je na radionici koja je danas održana u Zenici.

Govoreći o pritiscima sa kojima se suočavaju u svom radu, novinari Zeničko-dobojskog kantona istakli su kao najveće probleme ekonomske pritiske na radnike i manipulacije kroz upravljanje medijima čiji su osnivači gradska i općinska vijeća. Pokretanje stečajnog postupka RTV Visoko može poslužiti kao model i negativan primjer političke kontrole nad lokalnim medijima u Bosni i Hercegovini, rečeno je na skupu.

„Stečajni postupak je osmišljena metoda za ovladavanje javnim medijem na legalan način i predstavlja win-win situaciju za osnivače koji su predstavnici vlasti: istovremeno se rješavaju dugovanja prema novinarima (kao što su neisplaćene plate, porezi i doprinosi), formiraju svoje liste  ‘neposlušnih’ novinara“, rekao Alen Jazić, bivši glavni i odgovorni urednik RTV Visoko.

„Posljednjih nekoliko godina primjetan je porast napada i pritisaka na novinare, posebno u lokalnim sredinama“, poručila je glasnogovornica u Misiji OSCE-a u BiH Željka Šulc i dodala kako je za prevenciju kršenja novinarskih prava važno da se unutar medijske zajednice razgovara o problemima sa kojima se medijski profesionalci susreću prilikom obavljanja profesionalnih zadataka.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić podsjetila je novinare i novinarke u Bihaću na set prava koja im garantuju međunarodni i domaći pravni propisi.

“Ta prava uključuju ona koja se tiču slobode izražavanja, pristupa informacijama, kritike postupaka javnih zvaničnika, te slobode satire”, rekla je Rudić te dodala da pravo na slobodu izražavanja podrazumijeva etičku i profesionalnu odgovornost novinara i novinarki.

Sudionici i sudionice radionice govorili su i o aktualnim uputama Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za policiju u ophođenju s medijima te smjernice za medije u ophođenju s policijom, kao važnog osnova za profesionalne odnose između medija i policijskih službi. Istaknuto je da se ove upute uglavnom primjenjuju, izuzev u onim slučajevima kada dođe do miješanja politike, u formi pritisaka na medije i novinare, odnosno pritisaka na policijske i istražne organe.

Radionicu o mehanizmima zaštite novinara i drugih medijskih profesionalaca organizovala je Misija OSCE-a u BiH, u saradnji sa Udruženjem BH novinari i Vijećem za štampu i online medije u BiH. Radionica je okupila 20 novinara i novinarki iz Zeničko-dobojskog kantona.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest