Unapređenje zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz obuku o govoru mržnje

Efikasno suzbijanje govora mržnje u svim oblastima, uključujući i snažne mehanizme domaćeg praćenja i izvještavanja, zahtijeva specifične programe izgradnje kapaciteta u skladu s međunarodnim standardima. Kako bi podržalo ove napore, Vijeće Evrope je organizovalo obuku za predstavnike i predstavnice ključnih institucija na državnom, entitetskom i nivou Brčko Distrikta, te nezavisnih tijela i civilnog društva. Cilj je jačanje znanja i vještina relevantnih predstavnika u ovoj oblasti, uz istovremeno osnaživanje sistema za praćenje i izvještavanje o ljudskim pravima te jačanje domaćih kapaciteta za zaštitu i promociju ljudskih prava.

Program obuke je strukturiran prema Kurikulumu za obuku, kojeg su razvili stručnjaci Vijeća Evrope, s ciljem podrške Koordinacijskoj radnoj grupi o praćenju i izvještavanju o slobodi izražavanja i slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini. Organizovan od strane Odjela za saradnju u oblasti slobode izražavanja Vijeća Evrope, trening je obuhvatao ključne teme kao što su odnos između govora mržnje, slobode izražavanja i nediskriminacije. Takođe, fokus je bio na međunarodnim instrumentima vezanim za govor mržnje, praksi Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) te ocjeni usklađenosti domaćih zakona i praksi s međunarodnim standardima. Pored toga, obuka je uključivala interaktivne diskusije i vježbe.

Obuka je održana u okviru projekta ‘Jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti slobode izražavanja i informisanja u Bosni i Hercegovini (EFEx)’ koji implementira Vijeće Evrope, a finansira Švedska, kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), a u saradnji sa projektima Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou – ROMACTED i Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini.

 

Izvor i fotografija: Vijeće Evrope

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest