NOVINARSKA NAGRADA: Najbolje istraživačke priče napisali su Beširević, Gercama, Bajrović i Dučić!

U prostorijama “Europe House” u Sarajevu, u organizaciji Centra za razvoj medija i analize (CRM@), održana je ceremonija dodjele novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji i obilježen je 15. rođendan online magazina Žurnal.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je ukupno 59 novinarskih radova koji su objavljeni u periodu od 1. maja 2023. godine do 30. aprila 2024. godine u nekom od bosanskohercegovačkih medija. Članovi žirija, novinari online magazina Žurnal, izabrali su najbolje istraživačke medijske sadržaje o korupciji:

– istraživanje autorica Alene Beširević i Ingrid Gercama, objavljeno na portalu naratorium.ba, pod naslovom “Prevare iz mračne šume: Umjesto mina, “uklonili” 10.000 kubnih metara drveta“

– istraživanje autorice Sadete Bajrović, objavljeno na portalu valterportal.ba, pod naslovom „DOSSIER VALTERA: Životi djece u rukama neodgovornih institucija“

– istraživanje autora Amila Dučića, objavljeno na portalu fokus.ba, pod naslovom „Afera s digitalizacijom u BiH: U žalbama se spominje falsifikovana dokumentacija!“

Prisutnima se obratio Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize, ističući kako je ponosan na sve kolege koji se bave istraživačkim novinarstvom u BiH:

„Prije 15 godina nekako smo i zamišljali da će Žurnal izgledati ovako kako izgleda danas. Proteklih 15 godina smo mi, kao Žurnal, iskoristili da se borimo protiv svih devijacija u društvu. Osim toga, razvijena je mreža medija koji se bave istraživačkim novinarstvom u BiH, koji su dio Umbrelle, mreže istraživačkih medija u BiH. To nam pokazuje da medijska scena u BiH ide u pravom smjeru. Jedan segment priče koja se tiče razvoja istraživačkog novinarstva je i sada već tradicionalna dodjela novinarskih nagrada za istraživačko novinarstvo u BiH. Ono što mogu da kažem za ovogodišnju, jeste da je veliki broj sadržaja stigao i da je njihov kvalitet svake godine sve bolji i bolji, te mislim da je ove godine kvalitet bio na jako visokom nivou. Bilo je vrlo teško izabrati najbolje. Ovim putem bih želio skrenuti pažnju kako su audio forme sve popularnije, ljudi se ponovno vraćaju audio formama i mislim da bi se trebalo razmisliti o tome da je to prostor na kojem će se razvijati istraživačko novinarstvo.“

Jedna od dobitnica nagrade Alena Beširević istakla je zadovoljstvo što je dobila nagradu:

„Zadovoljstvo mi je što dobivam ovu nagradu. Ova priča je nastala u sklopu jednog projekta, u saradnji sa još četiri novinara i novinarke iz Nizozemske i Francuske. Govori o kreativnoj shemi prema kojoj je iz zavidovićke šume izvučeno drvo u vrijednosti od 800.000 maraka, koje je plaćeno nešto više od 70.000. Za to nikad niko nije odgovarao. Ovim putem zahvaljujem se i u ime Ingrid.“

Novinarka Sadeta Bajrović također se zahvalila na nagradi, naglasivši da je tema na kojoj je radila donekle poznata javnosti, jer su mediji prošle godine objavili žalbe roditelja na neispravne glukometre koje je nabavio Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije i podijelio djeci do 18 godina:

„Ja sam obuhvatila period od 2011. godine i pregledala kako su se ranije nabavljali glukometri. Podaci do kojih sam došla su da se i ranije nabavljalo po principu najjeftinije ponude, bez obzira na kvalitet ovih osjetljivih medicinskih sredstava koje koriste djeca. Priča je objavljena početkom maja prošle godine, a negdje već 23. maja, nakon održanog sastanka, premijer Federacije Nermin Nikšić je na svoj zvaničnom facebook profilu napisao da djeca ne smiju biti taoci birokratije i da će problem biti riješen uskoro. Više od godinu dana poslije, ja bih voljela ovim putem da pitam premijera šta znači to uskoro i šta su radili do sada, jer djeci se i dalje dijele isti glukometri i trakice.“

Drugu godinu zaredom nagrađen je novinar Fokusa Amil Dučić:

„Hvala puno na nagradi. Što se tiče ove teme, ona govori o tome da u ovoj državi zaista gotovo da i ne postoji pravna sigurnost. Strašno je šta se desilo u ovom slučaju. Imamo unaprijed zacrtani tender, visok 25 miliona, dobile su firme koje su poprilično kontroverzne, Sirius i OIV, državna firma iz Hrvatske. Nije satisfakcija, ali jedna informacija nad kojom bi se ministar prometa i komunikacija BiH trebao zamisliti jeste da je jedna od firmi dospjela na američku crnu listu.“

Već 12. godinu Centar za razvoj medija i analize organizirao je ovaj događaj kako bi nagradio najbolja novinarska istraživanja nastala u protekloj godini i promovirala istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Novinarska nagrada ima za cilj promovirati izvanredna postignuća istraživačkih novinara kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva.

Program Istraživačkog Novinarstva je petogodišnja aktivnost koji je, kao i današnja ceremonija dodjele novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji, omogućen uz podršku američkog naroda putem Američke organizacije za međunarodni razvoj – USAID.

Cilj Programa israživačkog novinarstva jeste osigurati građanima Bosne i Hercegovine pristup nepristrasnim informacijama, te povećati kvantitet i kvalitet medijskih sadržaja o korupciji. Za samo četiri godine kroz projekat je razvijena mreža 17 nezavisnih istraživačkih medija, kroz koje djeluje više od 45 istraživačkih novinara i urednika iz Bosne i Hercegovine.

ŽURNALOV 15. ROĐENDAN

Centar za razvoj medija i analize je bosanskohercegovačka nevladina organizacija osnovana u Sarajevu 2009. godine. Njen prvi projekt bio je Online magazin Žurnal, prvi online magazin u BiH posvećen borbi protiv korupcije.

Upravo ove godine Žurnal slavi svoj 15. rođendan! Prije dodjele Novinarske nagrade, dodjelom zahvalnica i prikazivanjem filma “15 godina u 15 minuta”, obilježena je ova godišnjica, a prisutnima se obratio glavni i odgovorni urednik online magazina Žurnal Selvedin Avdić:

“Kada smo prije petnaest godina pokrenuli Žurnal, imali smo iskustva samo iz novina i časopisa, ništa nismo znali o online medijima. Od tog prvog dana, u bivšoj igraonici u ulici Nova, gdje smo smjestili dvočlanu redakciju, počeli smo učiti i nismo prestali do danas. Bilo je teških lekcija, nekih loših kadrovskih rješenja pa i grešaka – bolje da ih sami priznamo nego da nam ih drugi pominju. Ali, nismo odustajali, oporavljali smo se, jačali, širili redakciju i mrežu saradnika, smišljali nove pristupe čitaocima, radili spotove, stripove, štampane biltene, knjige, priručnike, komponovali muziku, snimali filmove, dokumentarne serijale, mijenjali dizajn… Smatrali smo da samo neprestanim radom, transformacijom i prilagođavanjem, možemo preživjeti. Ipak, niti jednog momenta nismo gubili iz vida ono što smo željeli od samog početka – napraviti nepotkupljiv medij koji će profesionalno informisati javnost. 

I dalje vjerujemo da je korupcija, u svim svojim vidovima, najveći problem u Bosni i Hercegovini. Ona jednako pogađa sve, izuzev onih koji govore da ne postoji. Za ovakvu tvrdnju, tokom proteklih godina, prikupili smo ogroman broj dokaza, nalaze se u arhivi Žurnala, koja je dostupna svim čitaocima, ali i pravosudnim institucijama.”

Posebne zahvalnice dobili su izvršni urednik online magazina Žurnal Amarildo Gutić, te karikaturista Đoko Ninković, čije nove karikature svake nedjelje možete pogledati na Žurnalu.

U sklopu obilježavanja 15. rođendana Žurnala, predstavljena je i izložba “Online magazin Žurnal”, na kojoj su prikazane fotografije Žurnalovog fotografa Adija Kebe i karikature Đoke Ninkovića koje su obilježile period iza nas.

Podizanje svijesti o postojanju korupcije i njezinim razornim posljedicama, bavljenje istraživačkim novinarstvom utemeljeno na činjenicama, objektivno, bez senzacionalizma, pisano uz potrebnu razinu znanja i stručnosti, srž su misije Centra za razvoj medija i analize i Žurnala.

Izvor: Žurnal.info

FOTO: Adi Kebo/Žurnal.info

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest