Apel medijima da navode činjenice i kontekst u izvještavanju o genocidu u Srebrenici

Unatoč velikom broju sudskih presuda i javno dostupnih sudski utvrđenih činjenica, i dalje svjedočimo kampanjama negiranja i relativiziranja genocida i ratnih zločina, te veličanju ratnih zločinaca. Izjave kojima se negira genocid i veličaju ratni zločini, vrijeđaju žrtve i njihove porodice često se prenose senzacionalistički, bez konteksta i kritičkog uklona, a u komentarima se daje prostor za ismijavanja, uvrede, relativiziranja i negiranja ratnih zločina.

Pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici pozivamo kolege i kolegice da prepoznaju ovakve pojave i reaguju po profesionalnoj i etičkoj dužnosti na način da koriste sudski utvrđene činjenice i uvijek navode kontekst. Redakcije pozivamo da se odmaknu od senzacionalizma, a ukoliko odluče da prenesu izjave, ili se u programu uživo nađu u situaciji da ne moge izbjeći prenošenje izjava kojima se negira genocid, preporučujemo da naprave kritički uklon jasnim navođenjem sudski utvrđenih činjenica i konteksta o presudama u obraćanju publici, što je i praksa značajnih medijskih redakcija iz Evrope i svijeta.

Medijske redakcije se mole da u danima obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici obezbijede učestaliji monitoring komentara na svojim društvenim mrežama i unaprijede svoje mehanizme moderacije komentara. Preporučujemo redakcijama da donesu precizne smjernice za moderiranje sadržaja i o njima obavijeste korisnike kako bi se spriječilo širenje uvreda, ismijavanja, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

U svrhu etičnog i profesionalnog medijskog izvještavanja objavljujemo set rečenica koje sadrže sudski utvrđene činjenice koje možete koristiti za izvještavanje o genocidu u Srebrenici. Sudski utvrđene činjenice pripremljene za tekstove o Srebrenici i podatke o presudama možete pronaći na ovim linkovima: činjenice i presude.

Preporučujemo da:

  • U slučajevima negiranja i relatiziviranja genocida, mediji trebaju imati kritički uklon i uvijek navoditi sudski utvrđene činjenice.
  • Urednici i urednice moraju izbjegavati senzacionalističke naslove kojima se negiraju ratni zločini i veličaju ratni zločinci.
  • Redakcije bi trebalo da pronađu efikasne mehanizme moderiranja komentara na portalima i mrežama kako bi izbjegli širenje kampanja relativizacije ratnih zločina i vrijeđanje žrtava.

Medijski radnici i radnice se mogu pridružiti zajedničkom saopštenju upisivanjem imena i prezimena, zvanja ili naziva redakcije na ovom linku.

Potpisnici:

BIRN BiH – Detektor

Mediacentar Sarajevo

Albina Vicković, RTV Slon Tuzla

Dinko Dundić, Fokus.ba

Azira Hrustemović, IP BHT1

Nejla Okan, Radio Sarajevo

Eneida Alibegović, RTV Bugojno

Matea Jerković, Oslobođenje

Izvor: Mediacentar

FOTO: Mediacentar

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest