Međunarodna federacija novinara: Pismo podrške za Natašu Mijanović-Zubac, novinarku iz Trebinja
Međunarodna federacija novinara – IFJ je poslala pismo ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču i ministru pravde Republike Srpske Milošu Bukejloviću sa zahtjevom da se agažiraju u istrazi prijetnji novinarki Nataši Miljanović Zubac iz Trebinja. U pismu se navodi:
Međunarodna federacija novinara (IFJ) najveća je svjetska organizacija novinara koja predstavlja preko 600.000 članova u 179 sindikata širom svijeta, ovim putem u potpunosti podržava koleginicu Natašu Miljanović-Zubac iz naše bosanskohercegovačke podružnice Udruženja BH novinara – BHN. IFJ brani prava novinara i promoviše njihove interese širom svijeta. Konstantno pratimo situaciju novinara s ciljem da pokažemo svako kršenje novinarskih prava i slobodu štampe bilo gdje i bilo koga.

Ovom prilikom, svim srcem podržavamo Natašu Miljanović-Zubac u potrazi za pravdom i želimo da je zaštitimo od prijetnji sa kojima se suočava dugi niz godina. Od paljevine njenog automobila 15. juna 2022. godine, vlasti nisu učinile ništa da je zaštite.

U to vrijeme, Nataša Miljanović-Zubac je bila odbačena od svog rukovodstva zbog prijetnji koje su joj bile upućene. Naša koleginica je skoro 20 mjeseci na bolovanju zbog prijetnji.

Prijetnje se nastavljaju od tada:

  • novembra 2022. godine u kasnim večernjim satima infracrveni zraci su bili usmjereni na njen zid dnevne sobe;
  • decembra 2022. godine infracrveni zraci su usmjereni na njeno tijelo, samo van kuće;
  • decembra 2022.godine presretnuta je dok je napuštala Trebinje u pravcu Dubrovnika, odnosno Herceg Novog. Biznismen Stefan Bokonjić, zvani Leki, prepriječio joj je put, izašao iz automobila i vrijeđao je. Navodno se protivio njenoj “sporoj” vožnji. Vozila je unutar ograničenja brzine i fiksne kamere koje su snimile brzinu;
  • Dana 26. marta 2023.godine, ispred ulaznih vrata kuće u kojoj je boravila, nalazila se lutka sa odsječenom glavom prekrivenom crvenom bojom;
  • oktobra 2023. godine na istim ulaznim vratima bila je poruka napisana „Mrtva usta ne govore“;
  • marta 2024. godine bio je pokušaj da se ona iznudi i zastraši.

Njeni brojni zahtjevi za zaštitom ostali su bez odgovora od strane nadležnih organa. Osim finansijskog aspekta ovih procedura, zabrinuti smo zbog psihičkih i fizičkih posljedica koje ove prijetnje mogu imati po nju. Uprkos brojnim upozorenjima Vijeću Evrope, njena zaštita još uvijek nije zagarantovana.

Zbog toga pozivamo vlasti da pomognu Nataši Miljanović-Zubac tako što će joj pružiti zaštitu srazmjernu prijetnjama sa kojima se suočava. Osim toga, pozivamo vas da učinite sve što je u vašoj moći da osigurate da sudovi rade svoj posao i pronađu počinioce ovih prijetnji koje traju skoro dvije godine.

Nadamo se da ćete razmotriti naše pismo podrške našoj koleginici Nataši Miljanović-Zubac i radujemo se momentalnom prestanku prijetnji i intenziviranju sudskih postupaka protiv počinilaca.

Međunarodna federacija novinara (IFJ)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest