Novinarska akademija 2024: Studenti/ce protiv mržnje

Konjic, 8.6.2024.Na Boračkom jezeru pored Konjica počela je Novinarska akademija 2024, praktična obuka sudentica i studenata novinarstva i drugih humanističkih nauka o temi govora mržnje i smanjivanja mrzilačkih i diskriminirajućih narativa u javnoj komunikaciji, posebno na društvenim mrežama.

Tokom petodnevne interaktvne obuke, polaznici_ce Novinarske akademije će imati priliku naučiti na koji način prepoznati govor mržnje, kako ga dekontruisati kao neprihvatljiv javni govor i kršenje temljenih ljudskih prava pojedinaca_ki i grupa, te kako mladi mogu doprinijeti smanjivanju mrzilačkih narativa u sredinama u kojima žive, studiraju ili provode vrijeme.

Kroz upoznavanje sa zakonskim okvirom Bosne i Herecegovine (BiH) i međunarodnim dokumentima borbe protiv govora mržnje, zatim predavanja stručnjaka_kinja, aktivista_kinja i novinara_ki, kao i projekcije dokumentarnih filmova i analizu sadržaja objavljenim u medijima  na društvenim mrežama, polaznici_ce Akademije će moći dobiti nove uvide i znanja za smanjivanje huškanja, verbalnih prijetnji i uvreda, mrzilačkih poruka, diskriminacije, te rodno zasnovanog nasilja u offline i online sferi. Budući da dolaze iz različitih bh.sredina, ova će obuka biti prilika mladim ljudima da se upoznaju, druže, dijele vlastite vrijednosti i razumijevanje različitosti, kako bi po povratku u svoje gradove mogli doprinosti smanjivanju govora mržnje, ali i odbaciti političke manipulacije i pokušaje stvaranja nacionalne, vjerske ili kulturološke distance koja im se svakodnevno nameće kroz javni govor i radikalne narative.  

Slogan ovogodišnje Novinarske akademije je „Studenti_ce protiv mržnje“, obuka će se odvijati kroz dva modula u trajanju od po pet dana i sudjelovanje 35 studenata i studentkinja iz 7 gradova BiH. Udruga BH novinari organizuje Novinarsku akademiju svake godine u kontinuitetu od 2013. kada je u Neumu organizovan prvi put ovakav oblik praktične obuke studenta i studetica, mladih novinara_ki i urednika_ca bh.medija.

 

Održavanje Novinarske akademije 2024 je omogućeno kroz podršku američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni na Akademiji ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo  BH novinara i autora – predavača.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest