SafeJournalists: Hitno naći i sankcionisati odgovorne za onlajn pretnje upućene Lepoj Džundevoj i drugim novinarima u Severnoj Makedoniji

SafeJournalists mreža zaprepašćena je onlajn uznemiravanjem i pretnjama upućenim Lepoj Džundevoj sa TV 24.

Ovo neprijateljstvo usledilo je nakon intervjua Lepe Džundeve sa grčkim poslanikom Angelosom Sirigosom, koji je TV voditelj Bogdan Ilievski pogrešno predstavio i distribuirao, podstičući govor mržnje i pretnje na Fejsbuku. U jednom komentaru na originalnu objavu Ilevskog čak je stajalo: „da j*** ovu kozu, ‘severdžan’ (pežorativni naziv za one koji koriste severno-makedonski) han; za ljude poput vas, rezanje jezika i sve ostalo što sledi. Neki onlajn mediji, uključujući Off.net.mk, pojačali su napade, što je rezultiralo dodatnim ličnim uvredama i neprijateljstvom prema novinarki Džundevoj. Pretnje i uvrede na Fejsbuku upućene su i drugim novinarima .

Sloboda medija u Severnoj Makedoniji visoko je rangirana od strane Reportera bez granica, ali takve pretnje novinarima moraju biti rešena da bi se održao ovaj dobar imidž u regionu. Nekažnjivost za takve eksplicitne slučajeve je neprihvatljiva.

SafeJournalists mreža zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da preduzme hitnu i odlučnu akciju protiv odgovornih za pretnje. Stalne onlajn pretnje novinarima predstavljaju ozbiljnu pretnju njihovoj bezbednosti i slobodi štampe. Građani moraju biti svesni da ovakva krivična dela nose teške posledice, uključujući i zatvor. Podsećamo da se nedavnim izmenama i dopunama Krivičnog zakona u Severnoj Makedoniji novinari svrstavaju u službena lica i time  im je data veća zaštita. Shodno tome, počinioci se suočavaju sa strožim kaznama za narušavanje bezbednosti novinara.

 

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 7.6.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest