Izjava mreže SafeJournalists o nadolazećem glasanju o Posebnom odboru za dezinformacije u Albaniji

Dok se Skupština Albanije priprema za glasanje o Predlogu odluke „O sastavu Posebnog odbora Skupštine za koordinaciju i nadzor svih institucionalnih aktivnosti u borbi protiv dezinformacija i drugih oblika stranog mešanja u demokratske procese u zemlji“ , Mreža sigurnih novinara želi ponoviti svoj stav izražen u našem otvorenom pismu od 9. aprila 2024.

Pozivamo Skupštinu da osigura da odbor djeluje transparentno, sa jasnim, javnim izvještavanjem o svojim aktivnostima i odlukama, te da odbor aktivno uključuje raznoliku grupu zainteresovanih strana u svoje konsultacije i procese donošenja odluka. Podsjećamo relevantne dionike da efikasna borba protiv dezinformacija zahtijeva doprinos svih sektora društva i široke konsultacije. Pozivamo odbor da se uključi u sveobuhvatne konsultacije sa svim relevantnim zainteresovanim stranama kako bi se razvile strategije i politike koje su uravnotežene i efikasne. Od suštinskog je značaja da odbor djeluje nepristrasno, osiguravajući da na njegove aktivnosti ne utiču političke pristrasnosti.

Radujemo se konstruktivnom dijalogu i željno očekujemo usvajanje pristupa albanskog parlamenta koji balansira borbu protiv dezinformacija sa imperativom očuvanja slobode medija i slobode izražavanja.

 

Mreža SafeJournalists

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest