Peticija za dodjelu nagrade Motazu Azaizu

Žiri Nagrade za slobodu – koju organizira regija Normandija u Francuskoj u februaru su odabrali palestinskog fotoreportera Motaza Asaizu kao dobitnika nagrade koja svake godine nagrađuje ličnosti predane slobodi i miru.

Nagrada mu je trebala biti uručena 4. juna, ali već nekoliko dana predsjednik Židovskog kulturnog udruženja Caena poziva na “otkazivanje ovog nemoralnog događaja”. On kritizira regiju jer je ovu nagradu dodijelio “međunarodnom glasnogovorniku Hamasa”.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pridružila se francuskim podružnicama u zahtjevu za dodjelu nagrade Motazu i pozivala sve članove da potpišu peticiju podrške novinaru.

Motaz Azaiza je 25-godišnji palestinski fotoreporter. Nakon 7. oktobra 107 dana izvještavao je o izraelskim masakrima u Gazi prije nego što je evakuiran u Dohu. Od tada je nastavio upozoravati međunarodno javno mnijenje na nemjerljiv užas koji doživljava palestinski narod.

Azaiza je simbol palestinskog novinarstva i novinara koji riskiraju živote kako bi informirao svijet. Izraelska vojska ubila je najmanje 102 palestinska novinara od početka rata.

U februaru 14.265 mladih članova žirija za Nagradu slobode iz 116 zemalja odabralo je Motaza kao dobitnika ove nagrade koja svake godine nagrađuje ličnosti predane slobodi i miru. Izbor koji svjedoči o važnosti Motazova rada i posvećenosti mladim ljudima širom svijeta.

– Čvrsto se protivimo ovim klevetničkim izjavama i pozdravljamo hrabrost svih palestinskih novinara. Nije li im UNESCO početkom maja dodijelio Svjetsku nagradu za slobodu medija – navodi se u saopćenju IFJ-a.

Zamolili su regiju Normandija i organizatore Nagrade za slobodu da ne pokleknu pod pritiskom i da ne otkažu dodjelu ove nagrade koja pozdravlja borbu Motaza Azaize za slobodu medija i pravo na informaciju.

Izvor: IFJ/Analiziraj.ba

Foto: Motaz Azaiza/Instagram

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest