Najmanje 142 novinara i novinarki ubijeni su u Gazi

Počast palestinskim novinarima i novinarkama koji nam u nasljeđe ostavljaju borbu. Od početka sukoba u Gazi je poginulo najmanje 142 novinara i novinarki. U istom je periodu oko 35 hiljada ljudi živote izgubilo u Gazi i na Zapadnoj obali, a oko 1.400 u Izraelu.

Neovisna organizacija Odbor za zaštitu novinara (CPJ) još uvijek istražuje brojna izvješća o ubijenim, nestalim i zatočenim novinarima, kao i o onima koji su cenzurirani ili im se prijetilo zbog izvještavanja o Gazi i o napadima izraelske vojske zbog kojih je i međunarodni sud u Haagu pozvao Izrael da spriječi genocid. Iako su novinari civili koji obavljaju važan posao u kriznim vremenima i ne smiju biti meta zaraćenih strana, mnogi posljednjih osam mjeseci podnose enormne žrtve kako bi radili svoj posao. Novinari u Gazi su platili, i nastavljaju plaćati, danak bez presedana.

Sindikat novinara Hrvatske kojom se pridružuju, BH novinari, pokreće akciju kojom odajemo počast poginulim palestinskim novinarima i novinarkama i svim kolegama i kolegicama koji su riskirali život da bi objektivno izvještavali iz Gaze. Ti nam kolege u nasljeđe ostavljaju borbu – borbu za slobodno novinarstvo i za mir narodu Palestine i Izraela. Svakoga ćemo dana na našim društvenim mrežama objavljivati jednu ilustraciju, pokušati zastati nad izgubljenim životima dok nastavljamo prenositi i stvarati predani i kritički novinarski rad.

Već mjesecima novinari izvještavaju o stradanjima civila, bombardiranju škola, bolnica, redakcija, vjerskih objekata i izbjegličkih kampova. Novinari iz Gaze, ali i neovisni novinari i novinarke u Izraelu, ponavljaju da ne svjedoče novim “eskalacijama”, već izvještavaju da svjedoče genocidu i zločinu stravičnih razmjera. Međunarodni poziv za pomoć više su puta tokom posljednjih mjeseci uputili i naši sindikalni kolege – glavni palestinski sindikati i sindikalne federacije.

Kao novinari i novinarke, kao sindikalistkinje i sindikalisti, izražavamo solidarnost s progonjenim kolegama i svim žrtvama u Palestini i Izraelu. Kolege i kolegice u Hrvatskoj pozivamo da promišljeno i odgovorno izvještavaju o ovom ratu, da ne podliježu apologizmu, senzacionalizmu i površnim analizama, a naročito ne ratnom huškanju. Vladu Republike Hrvatske pozivamo da učini sve što joj je u mogućnosti da se hitno osigura primirje, kao i rad na obnovi Gaze.

Svakoga ćemo dana objavljivati jednu ilustraciju, pokušati zastati sa izgubljenim životima i pronaći snage za borbu dalje.

Autorica ilustracije: Ena Jurov

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest