Sjeverna Makedonija: Organizacije za slobodu medija pozivaju vlasti da prestanu sa uznemiravanjem novinara Furkana Saliua

Poštovani ministre unutrašnjih poslova Panče Toskovski,

Poštovani predsjedniče VMRO DPMNE Hristijane Mickoski,

Dolje potpisane organizacije za slobodu medija i izražavanja iskazuju ozbiljnu zabrinutost zbog uznemiravanja istaknutog sjevernomakedonskog novinara Furkana Saliua i njegovih kolega, kao i Saliluovog zatvaranja, 7. aprila u Srednjim Konjarnima, u opštini Petrovec. Policija umješana u ovaj konkretni incident tvrdi da su ih Saliu i još jedan muškarac napali  dok su pokušavali da zaustave tuču između fudbalskih navijača. Saliu poriče ovu tvrdnju. U saopštenju, novinar je objasnio da je snimao policiju na fudbalskoj utakmici kada su počeli da tuku nedužnog dječaka. Policija je novinaru pokušala da oduzme telefon pre nego što ga je privela. Na snimku incidenta vidi se kako Saliu kaže da ne može da diše dok ga policija drži na zemlji.

Novinar je takođe obavješten da su tri minuta CCTV snimaka incidenta navodno izbrisani. Ukoliko bude potvrđeno, ovo bi predstavljalo zabrinjavajući slučaj mješanja u dokaze o napadu na novinara.

Smatramo da je njegovo pritvaranje ozbiljan napad na slobodu štampe i očigledan pokušaj zastrašivanja i pritiska na novinara koji radi u potpunosti u skladu sa svojim pravima. Iako pozdravljamo njegovo naknadno puštanje na slobodu, i dalje smo zabrinuti zbog incidenta i nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju.

Izražavamo žaljenje što je Odeljenje za unutrašnju kontrolu, krivične istrage i profesionalne standarde Ministarstva unutrašnjih poslova odbacilo pritužbu Udruženja novinara Makedonije (ZNM) i Nezavisnog sindikata novinara i medijskih radnika (SSNM) protiv policijskih službenika. MFRR je ponudio pravnu podršku za pokrivanje honorara advokata novinara.

Odluka Saliuovom pritvoru i naknadne optužbe za napad predstavljaju duboko zabrinjavajuće targetiranje novinara. Misija za utvrđivanje činjenica o slobodi štampe u Severnoj Makedoniji  2023. godine primjetila je krhki napredak u zemlji posljednjih godina u pogledu slobode štampe, ali je ipak istakla nekoliko sistemskih prijetnji sa kojima se suočava nezavisno novinarstvo. Delegacija misije je posebno primjetila zabrinjavajući nedavni trend da političari koriste omalovažavajući i neprijateljski jezik prema novinarima sa malo ili nimalo odgovornosti. Ovaj nalaz je posebno značajan s obzirom na komentare ministra unutrašnjih poslova Pančea Toskovskog o slučaju. Ministar Toskovski je 7. aprila pozvao političke stranke, udruženja, sindikate i sve druge relevantne grupe da se uzdrže od davanja izjava o ovom slučaju. Međutim, u istoj objavi na Fejsbuku ministar je javno prokomentarisao slučaj, tvrdeći da je Saliu napao policajca, što je na kraju dovelo do njegovog hapšenja. Dan kasnije, na konferenciji za novinare održanoj 8. aprila, ministar Toskovski je tvrdio da je vidio snimak na kojem Saliu ometa ili potencijalno napada policajca. Kada je Saliu zatražio od ministra Toskovskog više informacija o ovome, on je odbio da se angažuje, te je odbacio pitanje i ispitao Saliua o vatrenom oružju pronađenom u njegovom automobilu – za koje ima dozvolu za nošenje.

Ovo javno targetiranje novinara od strane visoke političke ličnosti smatramo izuzetno problematičnim. Komentari ministra Toskovskog o Saliuu i slučaju – prije nego što je zvanična istraga sprovedena – mogu da izvrše neprikladan pritisak na policiju koja istražuje slučaj. Komentari će dodatno postaviti metu na leđa novinara daljim širenjem tvrdnji da je napao policajca, što Saliu odlučno negira.

Pozivamo ministra unutrašnjih poslova Pančea Toskovskog da prestane da javno komentariše slučaj i spominje novinara. Od vitalnog je značaja da novinari mogu da rade slobodno i bezbedno, bez zastrašivanja vlasti.

 

S poštovanjem,

 

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Committee to Protect Journalists (CPJ)

 

SafeJournalists Mreža

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest