Testni program umjesto programa FTV-a

Gledaoci u Bosni i Hercegovini (BiH) ovoga jutra, umjesto programa Radioteleviziji Federacije BiH (FTV), na ekranima su mogli vidjeti testnu sliku. Ovakva situacija je uslijedila nakon što je Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) jučer donio odluku da od danas od šest sati ujutro privremeno uskrati pružanje usluga Federalnoj televiziji. Testna slika je bila emitovana umjesto programa “Dobro jutro, Bosno i Hercegovino”, a u 10 sati FTV je nastavio emitovati vijesti, no nakon toga je ponovo došlo do prekida programa.

”Nakon svih ucjena, prijetnji, uslovljavanja, kojima je naša TV-kuća odolijevala, Upravni odbor BHRT-a odlučio se na sumanuti postupak. Gašenje produkcije i realizacije našeg programa. Emisija Dobro jutro, Bosno i Hecegovino jutros, iako je ekipa jutarnjeg programa bila spremna, i gosti došli u zgradu nije realizirana”, rekli su danas u saopštenju iz FTV-a.

Uskraćivanje usluga je uslijedilo zbog, kako je jučer najavljeno u saopštenju Poslovnog odbora BHRT-a, neizmirenih dugovanja RTV FBiH prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge, počev od mjeseca decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine, što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a, kako je navedeno.

Prema navedenom vremenskom periodu, saopštio je BHRT, riječ je o dugu u iznosu od 1.590.971,69 KM dok dug BHRT-a prema RTV FBiH zaključno sa istim datumom iznosi 364.511,50 KM.

Odluka BHRT-a se, kako je istakao Poslovni odbor jučer, odnosi na sve usluge osim usluga produkcije dnevnika i vijesti radija i televizije, usluga preuzimanja pošte za RTV FBiH, za čiju dalju distribuciju u zgradi RTV Doma u Sarajevu će biti odgovorna RTV FBiH. U saopštenju nije navedeno, međutim, koje će tačno usluge BHRT uskratiti.

“Svjesni smo težine i ozbiljnosti ove odluke, ali u interesu svih zaposlenih i funkcioniranja BHRT-a, a zbog nemogućnosti dogovora sa menadžmentom RTV FBiH, bili smo prinuđeni donijeti odluku jer prethodni pozivi za izmirenje obaveza nisu imali efekta”, poručili su iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

“Gašenje programa naše kuće, samo je dokaz brutalnosti Uprave BHRT-a, koja, sigurni smo, za ovakav postupak uživa i nesebičnu podršku i pojedinaca iz aktuelne vladajuće strukture”, saopšteno je danas iz FTV-a.

Nakon jučerašnje odluke Poslovnog odbora BHRT-a, Poslovodni odbor FTV-a je upozorio da bi najavljene akcije BHRT-a imale nesagledive posljedice i prema, kako su saopštili, partnerskim privatnim i javnim poduzećima koji preko programa RTV Federacije također obavljaju svoju osnovnu djelatnost.

Poslovni odbor FTV-a je pozvao na razum i saradnju Upravu BHRT-a umjesto na, kako je naglašeno, daljnje produbljivanje krize i ugrožavanje rada oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu te obustavljanja osnovne djelatnosti RTV Federacije BiH.
“Uskraćivanjem realizacije političkih emisija FTV-a uskraćuje se mogućnost građanima Federacije i BiH da se upoznaju sa stavovima, idejama i planovima protagonista na domaćoj političkoj sceni te na taj način BHRT izravno krši ustavno pravo na informiranje. Istodobno, našim radnicima onemogućava se ustavno pravo na rad ujedno prouzrokujući prema RTV Federacije BiH i veliku materijalnu štetu”, navedeno je između ostalog u jučerašnjem saopštenju.
Poslovni odbor BHRT-a naveo je da će u slučaju izmirenja dugova privremene mjere uskraćivanja pružanja usluga biti stavljene van snage.

Nesuglasice između dvije medijske kuće intenzivirale su se i krajem prošle godine zbog načina naplate i raspodjele novca RTV takse. Nakon međusobnih optužbi BHRT i FTV su potpisali sa predstavnicima Elektroprivrede BiH ugovor o nastavku naplate RTV takes.

Ugovorom je definisano da se do uspostave novog načina finansiranja Javnog RTV sistema, a najkasnije do kraja ove godine, naplata RTV takse vrši putem računa za električnu energiju koji izdaje JP Elektroprivreda BiH.

Izvor: BHRTFTV / Mediacentar

FOTO: Pixabay

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest