SafeJournalists: Ministar Elmedin Konaković zloupotrebljava političku moć i javni prostor za verbalne napade na novinare u BiH

SafeJournalists mreža najoštrije osuđuje politički pritisak i uvrede koje je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uputio nekolicini novinara i medija na konferenciji za novinare 25. aprila u Sarajevu.

Zloupotrebom javnog prostora Ministarstva vanjskih poslova i vlastitog ministarskog položaja, Konaković je pokušao, bez argumenta i dokaza, kriminalizirati jedan broj medija i novinara, nazivajući ih „dijelom medijsko-pravosudne mafije“. Konakovićeve optužbe na račun medija i novinara uslijedile su nakon što je u Sarajevu i drugim gradovima BiH uhapšeno više osoba iz policije i javnog života pod optužbom da su dio međunarodnog narko-kartela „Tito i Dino“. Bosanskohercegovački istraživački mediji pisali su o mogućim vezama ministra vanjskih  poslova BiH sa osobama iz te kriminalne grupe. Ministar Konaković je odbacio takve optužbe nazivajući ih  „pokušajima ugrožavanja evropskog puta Bosne i Hercegovine“.

Upravni odbor BH novinara (BHJA) podsjeća da Konaković godinama brutalno prijeti bh.medijima sa različitih pozicija u državnim organima, a posebno napada one novinare koji kritički pišu o načinima na koje obavlja svoje javne dužnosti. Istovremeno, Konaković obmanjuje javnost, naročito putem društvenih mreža, tumačeći kritike novinara upućene njemu kao javnom funkcioneru samo kao napad na državne institucije i/ili državu Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put.

SafeJournalists mreža ocjenjuje postupke ministra Elmedina Konakovića neprihvatljivim kršenjem slobode izražavanja, sigurnosti i dostojanstvenog novinarskog rada, te kao neprimereno ispoljavanje političke moći nad medijskim radnicima. Također, Mreža se pridružuje BHJA, članici SafeJOurnalists, u podršci novinarima i medijima u Sarajevu u poduzimanju potrebnih pravnih radnji pred institucijama nadležnim za zaštitu slobode izražavanja i prevenciju svih oblika nasilja nad novinarima i medijima.

SafeJournalists mreža će informirati relevantne nacionalne i međunarodne aktre o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 28.04.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Foto: Canva

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest