SafeJournalists: Sankcionisati odgovornog za pretnje smrću novinarima N1

Redakcija N1 portala primila je sinoć prijetnju smrću u komentarima na veb stranici.

Prijetnja je stigla u komentaru na prilog i tekst o boravku predsjednika Srbije u Americi povodom  sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, nakon koje je delegacije Srbije pokrenula lobiranje u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici. Poslije niza uvreda, da su (novinari N1) ,,najgora banda”, ,,plaćeni izdajnici od stranih sila moći” i optužbi da ,,odavno javno istupaju prema srpskom narodu i vlasti”, redakciji je zaprijećeno da će uskoro biti likvidirani, neutralisani i da od njih neće ostati ništa. Takođe, u komentaru se navodi da ,,zlikovaca ima više”, te se pominju i mediji Nova S i Danas. NUNS je prijetnju prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apeluje na nadležne institucije da hitno reaguju i riješe ovaj slučaj. Ne prvi put ove godine, NUNS upozorava na učestalost prijetnji i napada na novinare N1 medija i ističe da nereagovanje nadležnih institucija nasilnicima daje vjetar u leđa da zastrašuju pa i fizički napadnu novinare. Iz NUNS-a napominju da su ovog puta novinarima upućene direktne prijetnje. Takođe naglašavaju da je u prijetnjama i uvredama koje se upućuju novinarima primjetan obrazac koji koriste visoki državni funkcioneri kada targetiraju novinare određenih medija i zato pozivaju funkcionere da umjesto obračunavanja sa novinarima odgovaraju na njihova pitanja.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i poziva nadležne institucije da što pre pronađu i sankcionišu osobu koja je uputila prijetnje i na taj način pošalju jasnu poruku da staju u zaštitu novinara.

 

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 26.04.2024.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest