SafeJournalists i MFRR: Zahtjevanje odgovornosti za napade na novinare u Srbiji

Zagovornici slobode medija osuđuju 25 godina nekažnjivosti ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Povodom obilježavanja 25 godina od brutalnog ubistva srpskog novinara Slavka Ćuruvije, organizacije za slobodu medija ujedinjuju se da osude nastavak nekažnjivosti u ovom slučaju i zahtjevaju odgovornost za sve akte nasilja nad novinarima u Srbiji. Nedavna oslobađajuća presuda bezbjednosnim službenicima optuženim za Ćuruvijino ubistvo, kao i eskalacija napada na novinare u Novom Sadu, naglašavaju hitnu potrebu da vlasti djeluju i zaštite slobodu štampe u Srbiji.

Obilježavanjem četvrt vijeka od ubistva srpskog novinara Slavka Ćuruvije, SafeJournalists mreža i Media Freedom Rapid Response (MFRR) ujedinjeni su u osudi nekažnjivosti njegovog ubistva. Ćuruvija, cijenjeni urednik i izdavač, ubijen je 11. aprila 1999. godine ispred svoje kuće u Beogradu. Niko nije osuđen za izvršenje ili naručivanje ubistva.

Pravda u Ćuruvijinom slučaju kasnila je od početka, a prvo suđenje počelo je tek 16 godina nakon njegove smrti, u junu 2015. Optuženi su 2019. osuđeni na kombinovanu kaznu od 100 godina zatvora, a ponovljenim suđenjem 2021. potvrđene su osuđujuće presude. Međutim, nedavna odluka Apelacionog suda u Beogradu da oslobodi bivše službenike Državne bezbednosti Srbije umešane u Ćuruvijino ubistvo zbog navodnog nedostatka dokaza duboko je zabrinjavajuća.

Ova šokantna presuda, koja se protivi prethodnim osudama, izazvala je našu zabrinutost u vezi sa posvećenošću Srbije ljudskim pravima i vladavinom prava. Uzimajući u obzir i nerazjašnjenu smrt Milana Pantića 2001. i Dade Vujasinović 1994. godine, sredina nekažnjivosti traži hitnu pažnju.

 

Hitna potreba za akcijom: Eskalacija napada na novinare u Novom Sadu

Štaviše, nekažnjivost prethodnih nasilja iz prošlosti samo pojačava našu zabrinutost za današnje okruženje. Neviđena eskalacija prijetnji i napada na novinare u Novom Sadu, na sjeveru Srbije, naglašava potrebu za konkretnim delovanjem na zaštiti bezbednosti novinara u zemlji.

Duboko smo uznemireni kada vidimo izostanak efikasne reakcije institucija na ove napade, što pogoršava rizike sa kojima se novinari suočavaju. Oživljavanje uvreda od strane političara u javnim debatama takođe naglašava potrebu da se zvaničnici uzdrže od napada na novinare.

Posljednjih mesec dana čelnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić bili su na meti ozbiljnih prijetnji smrću. Suočeni sa izostankom odgovora vlasti uprkos našim upornim pozivima na detaljnu istragu i osudu počinilaca, MFRR je po prvi put pružio privatnu zaštitu novinaru i novinarki.

Povodom ove mračne godišnjice, ponavljamo da je ovakav niz napada, uznemiravanja i zastrašivanja neprihvatljiv i da im se vlast u Srbiji mora oduprijeti brzim i odlučnim zaštitnim mjerama.

 

Srbija mora dati prioritet bezbjednosti novinara i okončati nekažnjivost

Obiljležavajući uspomenu na Slavka Ćuruviju, ponovo potvrđujemo našu posvećenost odbrani slobode medija i pozivamo srpsku državu da kao prioritet stavi bezbhednost novinara. Solidarni smo sa svim novinarima u Srbiji koji hrabro nastavljaju svoj posao suočeni sa nedaćama. Počinioci nasilja i zastrašivanja moraju da odgovaraju kako bi se obezbhedilo slobodno i bezbedno okruženje za medijske radnike u Srbiji.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da nam se pridruži u nedvosmislenoj osudi nekažnjivosti u slučajevima Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović. Pozivamo ih da riješe ove slučajeve i podrže napore da se osigura pravda za sve novinare koji su bili meta zbog svoje posvećenosti istini i transparentnosti.

 

Potpisnice:

Media Freedom Rapid Response

ARTICLE 19 Evropa

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodna federacija novinara (IFJ)

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

OBC Transeuropa (OBCT)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Free Press Unlimited (FPU)

 

SafeJournalists mreža

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest