SafeJournalists: Dvije novinarke fizički napadnute u Prištini

Novinarke Lajmi.net-a Fjolu Hiseni i Linditu Berišu jučer je fizički napao par na ulici u Prištini.

Na uznemirujućim snimcima koje su objavili mediji, usnimljeni su žena i muškarac kako fizički napadaju i vrijeđaju novinarke, a istovremeno pokušavaju da ih spriječe da snimaju. Prema pisanju medija, incident je počeo kada je taksi koji je prevozio novinarke paru blokirao put, što je prvo dovelo do fizičkog obračuna sa taksistom. Štaviše, iako je obaviještena da je jedna od novinarki trudna, napadačica se nije uzdržala da je fizički napadne. Novinarke su iz taksija su pokušale da zabilježe događaj, a kada su napadači shvatili da ih snimaju i da su one koje ih snimaju novinarke, postali su još agresivniji.

Iz Udruženja novinara Kosova (UNK) smatraju da je fizički napad na novinarke Hisenij i Berišu izuzetno uznemirujući, neprihvatljiv i ozbiljna prijetnja po bezbjednost novinara. Džemajl Redža, predsjednik UNK-a, izrazio je duboku zabrinutost zbog napada na koleginice. „Zgroženi smo napadom na naše koleginice i težinom incidenta. Novinarke su obavljale svoje dužnosti dokumentujući napad pojedinaca u javnom prostoru. Pohvaljujemo njihov profesionalizam u neprijateljskom okruženju“, rekao je Redža.

Policija i Tužilaštvo posjeduju sve relevantne dokaze kako bi brzo i efikasno riješili slučaj i pozvali par na snimku da odgovara za ozbiljan incident.

SafeJournalists mreža, zajedno sa svojim članom UNK-om, zahtjeva od nadležnih institucija da hitno reaguju po pitanju počinilaca identifikovanih na snimku i da se sa najvećom ozbiljnošću i prioritetom pozabave slučajevima napada na novinare.

 

SafeJournalists mreža će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 4.4.2024.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Foto: Canva

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest