BH NOVINARI: Načelnik Milan Kovač mora biti kažnjen zbog vulgarnih uvreda

 Sarajevo/Banja Luka 4.4.2024. Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) najoštrije osuđuju brutalne uvrede i vulgarno obraćanje načelnika Šipova i istaknutog člana SNSD –a  Milana Kovača novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću uredniku portala Capital iz Banje Luke. Novinarka Ninković je telefonski pozvala načelnika Kovača i zatražila njegov komentar u vezi sa temom koju je istraživala i koja se odnosni na poslovanje private firme ovog javnog dužnosnika, nakon čega su uslijedile neprihvatljive psovke i vrijeđane tima portala Capital.

BH novinari i FMHL ocjenjuju neprihvatljivim postapak načelnika Kovača, koji je ne samo prekršio osnovne postulate pristojne javne komunikacije, već je pokazao na koji način ovaj javni zvaničnik koristi svoju moć i poziciju u lokalnoj vlasti prema onima koji postavalju legitimna novinarska pitanja o poslovanju njegove private firme. Porazna je činjenica i to što ovaj visoki funkcioner stranke SNSD –a nije promijenio svoj rječnik i komunikaciju sa novinarkom ni nakon što je više puta upozoren da se cijeli razgovor snima!?

Kovačev primitivni postupak je i eklatantan primjer kršenja prava na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinarke Bojane Ninković, te u sebi ima elemente ne  samo profesionalnog već i rodno zasnovanog nasilja, imanentnog muškarcima na javnim funkcijama kada nemaju niti jedan argument na istraživačka pitanja novinarki. U tom kontekstu, podsjećamo na slične, brutalne uvrede načenika Šipova kolegama portala Naratorijum i novinarki Aleni Beširević koja je pisala istraživačku priču o njegovom poslovanja u septembru 2023. godine.

UO BH novinara daje punu podršku novinarki Bojani Ninković i uredniku Siniši Vukeliću, te ih ohrabruju u poduzimanju zakonom propisanih mjera kako bi se konačno sankcioniralo neprihatljivo primitivno i mizogino komunicaranje načenika Milana Kovača sa novinarima i novinarkama portala Capital i drugih istraživačkih medija u BiH. Tim pravnika FMHL će biti na raspolaganju medijima u pokretanju tužbe i drugih  postupaka pred institucijama nadležnim za zaštitu slobode izražavanja i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Upravni odbor BH novinara  

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest