Zakon o neprofitnim organizacijama upućen u Narodnu skupštinu RS na usvajanje

Vlada RS-a tajno utvrdila Prijedog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Vlada Republike Srpske (RS) je u potpunoj tajnosti utvrdila Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i uputila ga na dalje usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpke (NSRS), kršeći ponovo pravila i procedure za donošenje zakona, navodi se u današnjem saopštenju Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI u BiH).

Ova informacija je, kako piše u saopštenju, potvrđena medijima tek nakon njihovih upita, a TI navodi da su im saopštene oprečne informacije o tome na kojoj sjednici je navodno Prijedlog utvrđen.

“Na kraju su iz Vlade medijima saopštili da je utvrđen na sjednici održanoj 21.3.2024., pred sam istek roka od šest mjeseci koji je Vlada imala da uputi ovaj zakon u formi prijedloga. Međutim, u najavljenom dnevnom redu ove sjednice, kao i u objavljenoj informaciji Vlade sa održane sjednice, nigdje se ne navodi usvajanje ovog Prijedloga, što baca sumnju na sam način utvrđivanja Prijedloga”, piše u saopštenju TI-a.

O tajnom utvrđivanju prijedloga zakona o neprofitnim organizacijama su prošlog petka izvijestili portali Gerila.info i Capital.ba. Prema pisanju Gerila.info, Vlada RS je na jednoj od telefonskih sjednica usvojila prijedlog zakona o neprofitnim organizacijama i poslala ga u parlamentarnu proceduru. Navode da je sve urađeno u tajnosti i tokom sjednice o kojoj javnost nije bila obaviještena.

Poslanici NSRS su Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija usvojili 28. septembra prošle godine.

Nacrtom se zabranjuje političko djelovanje ovih organizacija, koje bi morale Ministarstvu pravde RS dostavljati polugodišnji i godišnji finansijski izvještaj. Prema Nacrtu, materijali organizacija koji se objavljuju putem medija i informacionih i telekomunikacijskih mreža morat će imati oznaku “neprofitna organizacija”, što se također odnosi na medije koji se finansiraju stranim sredstvima.

Ovaj nacrt zakona su tokom prošle godine kritikovale različite organizacije koje su pozivale na njegovo povlačenje.

Capital.ba piše da je ovaj zakon proglašen za još jedan u nizu represivnih zakona u RS koji za cilj ima kontrolu i ograničavanje slobodnog djelovanja organizacija civilnog društva.

Predstavnici EU i OSCE-a, te predstavnici civilnog društva su u novembru prošle godine pozvali vlasti u RS-u da povuku nacrt zakona i naglasili da predstavlja prijetnju civilnom sektoru i slobodi izražavanja.

Među međunarodnim i domaćim organizacijama koje su ranije upozoravale na štetnost i posljedice usvajanja ovog Zakona je bila i organizacija TI u BiH, iz koje su naveli da se usvajanjem ovog zakona direktno targetiraju udruženja koja se finansiraju iz inostranstva, odnosno ona koja nisu pod kontrolom lokalnih vlasti i ograničava im polje djelovanja.

Iz TI-a BiH su napomenuli da tekst Prijedloga još uvijek nije dostupan javnosti, kao ni zapisnik sa sjednice na kojoj je navodno utvrđen.

“Ovim vlasti u RS nastavljaju trend uspostavljanja potpune kontrole nad slobodom govora i djelovanja civilnog društva, u pravcu gušenja svakog oblika kritike, predlažući i usvajajući zakonska rješenja bez ikakvog obzira na reakcije javnosti, kroz fingirane procedure javnih rasprava i donošenja zakona”, naveli su.

Iz ove organizacije su pozvali predstavike u NSRS da iskoriste posljednju šansu i odbace ovaj Prijedlog glasajući protiv zakona koji je ne samo rezultat problematičnih procedura te ugrožava „evropski put“ već, što je najvažnije, direktno krši osnovna ljudska prava i slobode građana u RS-u.

Izvor: TI u BIHGerila.infoCapital, Mediacentar

Foto: NSRS

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest