SafeJournalists: Kampanja protiv novinara u Srbiji mora da se zaustavi

SafeJournalists mreža je zabrinuta za bezbjednost Dinka Gruhonjića, novinara i profesora Filozofskog fakulteta iz Novog Sada i traži hitno zaustavljanje nasilja. 

Hajka koja je krenula preko montiranog snimka, gde se Gruhinjićeve riječi izgovorene na jednoj tribini izvlače iz konteksta, kulminirala je ispisivanjem pretjeće poruke na zidu u ulazu zgrade u kojoj on živi. Naime, juče je na ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi ispisano: “Dinko – Šakiću za večni dom si spreman”, sa potpisom “Srpska Vojvodina”. Incident je prijavljen policiji i očekujemo da će počinioci biti privedeni u najkraćem roku.

Linč na Gruhinjića danima predvode režimski tabloidi, koji su objavili i vijest da studenti traže njegovo sankcionisanje „zbog govora mržnje”. Podnjeta je krivična prijava protiv njega, vrši se pritisak na Filozofski fakultet u Novom Sadu gde Gruhonjić radi, a studentima koji podržavaju profesora takođe se upućuju prijetnje.

“Hvala na listi! Znamo odakle da počnemo”, “Ako i ti razmišljaš kao taj tzv. Profesor, možeš slobodno da se iseliš iz Srbije i odeš gde ti je bolje”, “E*em li vam mamicu u č*upi ustašku, e*o li vas Dinko ustaša, Sve ćemo vas rješiti jednog dana”,  samo su neke od pretnji upućnih studentima.

U isto vrijeme, vodi se i orkestrirana kampanja od strane pojedinih predstavnika vlasti koji su svojim govorom mržnje podigli nivo tenzije među građanima a posebno kod određenih desničarski orjentisanih grupa koje koriste svaku priliku za prijetnje i napade.

Pored Dinka Gruhonjića i njegove porodice, ugroženi su zaposleni na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i studenti koji su podržali profesora.

Ovo je kulminacija orkestrirane kampanje prijetnji novinarima u Srbiji. Nezavisno udruženje novinara Srbije je od početka godine zabilježilo 42 napada na novinare, od kojih je bilo  6 fizičkih napada.

Podsjetimo, još uvek traje kampanja protiv novinarke Ane Lalić Hegediš, takođe iz Novog Sada. Ona je dobila oko 1200 uvredljivih poruka, a neke od njih su bile ozbiljne prijetnje smrću njoj i njenoj porodici.

Zbog prijetnji Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjići do sada je podnjeto šest krivičnih prijava,a niko nije procesuiran.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) navode da je ovo je veliki ispit za državu, da sloboda mišljenja i govora mora da bude omogućena, a nadležni organi moraju da zaustave nasilnike koji su očigledno dobro organizovani i koordinisani i tako spriječe moguće tragične posledice.

NUNS zahtjeva od predstavnika vlasti se ponašaju odgovorno, pozovu na spuštanje tenzija i hitno osude sve događaje kojima se ugrožava bezbjednost građana koji se usude da kritički misle i govore.

SafeJournalists mreža se pridružuje svom članu NUNS-u i traži da nadležne institucije hitno riješe ove slučajeve i pronađu nalogodavce kampanje. Medijska zajednica je solidarna i zaštitiće svoje koleginice i kolege, pružiće im svu potrebnu pomoć.

 

SafeJournalists mreža će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 22.3.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest