BH NOVINARI: Javni protest načelniku Srebrenice

Sarajevo, 19.marta 2024. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću zbog vulgarnih psovki i prijetnji koje je uputio penzionisanom novinaru Marinku Sekuliću.

Načelnik Grujičić je putem telefona pozvao novinara Sekulića u nedjelju uvečer i tom mu prilikom psovao majku uz prijetnje kako će ga «zapamtiti », te više sati nastavio uznemiravati novinara šaljući mu neprimjerene poruke i primitivne uvrede. Sekulić pretpostavlja da je načelnik Srebrenice reagirao psovkama i prijetnjama nakon što je ovaj novinar na Facebook –u podijelio članak sa jednog od portala u kojem se pominje Grujičić i njegov porodični život. S obzirom na ozbiljnost prijetnji, Sekulić je odmah obavijestio  policiju i zatražio zaštitu.

Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje prijetnje i smatra ih grubim ugrožavanjem sigurnosti Marinka Sekulića, te atakom na njegov profesionalni i ljudski integritet. Posebno je zabrinjavajuće to što je Grujučić nositelj javne funkcije u Općini Srebrenica, plaćen javnim novcem i što neprijerenim, verbalnim nasiljem prema Sekuliću može uticati na ponašanja svojih sljedbenika prema ovom novinaru koji sa porodicom živi u Srebrenici.

Upravni odbor BH novinara poziva policiju Srebrenice da hitno istraži ovaj slučaj, pozove načelnika Mladena Grujičića na saslušanje i poduzme zakonske mjere za sankcioniranje njegovog nasilničkog ponašanja. U isto vrijeme, pravni tim Linije za pomoć novinarima (FMHL) će kolegi Sekuliću pružiti adekvatnu pravnu pomoć kako bi se ovaj slučaj adekvatno procesuirao pred pravosudnim institucijama i vodio u skladu sa međunarodnim standardima zaštite prava i sigurnosti novinara.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest