Safe Journalists: Osuda prijetnji smrću novinaru Isi Miziraju u Albaniji

SafeJournalists mreža osuđuje prijetnje smrću u mejl poruci koje je dobio Isa Miziraj, novinar  Ora News-a i aktivista za ljudska prava u Albaniji. 

Ovaj alarmantni incident dogodio se 12. marta 2024. godine, kada su Isa Miziraj i njegov poslodavac primili e-poštu ispunjenu mržnjom, kao i antisemitskim i homofobičnim sadržajem, sa ciljem da ga zastraše i potkopaju njegov novinarski integritet. Ovakvi postupci predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja i bezbjednosti novinara i aktivista koji se bave kritičnim pitanjima ljudskih prava.

Isa Miziraj je u odgovoru na prijetnju izjavio: „Govor mržnje protiv novinara i aktivista svakako je podstaknut osobama koje su se našle kako u javnom prostoru tako i u medijima. Direktna posljedica kampanja kleveta i dezinformacija ekstremističkih grupa su ove veoma uznemirujuće prijetnje ne samo meni već i svim aktivistima za ljudska prava u Albaniji“.

SafeJournalists mreža solidarna je sa Isom Mizirajom i svim novinarima koji se suočavaju sa sličnim prijetnjama. Prijetnje nasiljem, bilo na mreži ili uživo, imaju zastrašujući efekat na slobodu govora i mogu dovesti do autocenzure, što je štetno po pravo javnosti da zna. Kada su prijetnje takođe protkane homofobičnim i antisemitskim jezikom, to naglašava intersekcionalnost pitanja o kojima je riječ. Insistiramo na brzoj i temeljnoj istrazi vlasti u vezi sa prijetnjama novinaru. Takve istrage ne samo da bi trebalo da privedu odgovorne pred lice pravde, već i da pošalju jasnu poruku da se prijetnje novinarima, bilo onlajn ili uživo, shvataju ozbiljno.

Takođe pozivamo medijske organizacije, civilno društvo i međunarodnu zajednicu da nam se pridruže u osudi ovakvog ponašanja prema novinarima.

SafeJournalists mreža nastaviće da pažljivo prati situaciju, zalažući se za prava i bezbjednost novinara. Mreža podsjeća sve zainteresovane strane da je živa, slobodna štampa od suštinskog značaja za demokratiju, i da služi kao čuvar društva i kritički glas u pozivanju na odgovornost onih na vlasti.

 

SafeJournalists mreža će obavjestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 14.3.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest