BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

Udruženje BH novinari organiziralo je danas u Zenici edukativni trening na temu „Zaštita sigurnosti novinara/ki i medija online prijetnji i drugih oblika cyber kriminala“, kako bi se prepoznala ova vrsta nasilja te adekvatno reagirati na izazove i posljedice  ove vrste nasilja u svakodnevnom radu novinara i novinarki te medija.

– Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari, tokom prošle godine zabilježila je 35 napada koji su u domenu cyber napada i prijetnji. Zato Udruženje kreće s ovim treninzima i edukacijama, kako bi novinare i novinarke upoznali kako se zaštititi, kako prepoznati online nasilje i kako prikupiti određene informacije, podatke koji se poslije mogu upotrijebiti kako bi se novinari odbranili ili eventualno spriječili napade – kazala je potpredsjednica Udruženja BH novinari iz Zenice Velida Kulenović.

Udruženje, istakla je, kontinuirano radi na edukaciji bh. novinara, a posebno je u tom pogledu značajna cyber sfera zbog činjenice da novinari u svom radu koriste društvene mreže u privatnom životu i profesionalnom radu.

Portparolka Ureda policije Minisatrstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldina Alić istakla je kako svi trebaju zajednički raditi te razvijati međuinstitucionalnu saradnju, odnosno raditi na unapređenju institucionalnog odgovora na slučajeve ugrožavanja sigurnosti novinara te povećanja senzibiliziteta svih struktura i mehanizama unutrašnje sigurnosti.

– Kako bi se poslala snažna i ozbiljna poruka da novinari u obavljanju svojih poslova, a i svi drugi članovi novinarske-medijske zajednice trebaju biti zaštićeni prilikom obavljanja svog posla, koji je veoma bitan i koji, u duhu razvijanja demokratskih načela i procedura svih savremenih društava, zapravo predstavlja jedno od temeljnih prava. A, ono se ogleda u slobodnom novinarskom radu – zapravo u slobodi izražavanja mišljenja i objektivnog informisanja javnosti – kazala je Alić, koja je napomenula da je UPMUP-a ZDK-a već određenim aktivnostima dala podršku tom projektu i aktivnostima.

UP MUP-a ZDK-a, podvukla je, imenovala je „kontakt-osobe koje će biti zaduženje za praćenje, monitoring slučajeva u kojima su žrtve novinari“. Te će osobe, dodala je, koordinirati aktivnosti koje će biti poduzimane u cilju dokumentovanja i procesuiranja takvih slučajeva.

– Također će se uvesti jedne posebne evidencije o takvim slučajevima i, generalno, na taj način će se postići jedan sistem razvoja, odnosno kontrole nadzora takvih slučajeva unutar sigurnosne agencije – kazala je Alić.

Kantonalni tužilac Kantona Sarajevo Nermin Keranović, koji je u tom tužilaštvu, kao jedan od troje tužilaca zadužen za informatički kriminal, napomenuo je kako i to tužilaštvo ima kontakt-osobu za komunikaciju s novinare.

– U onim okolnostima, kada novinari budu žrtve bilo kojeg krivičnog djela, imaju mogućnost da, nakon prijave, direktno ili putem Udruženja BH novinara komuniciraju samu činjenicu da je prema njima počinjeno krivično djelo – kazao je Keranović.

Dodao je da sva krivična djela počinjena prema novinarima u tom tužilaštvu tretiraju kao prioriteti u postupanju, a nad njima je uspostavljen i nadzor od glavne kantonalne tužiteljice.

Novinari, dodao je, sami trebaju da poduzmu određene korake za samozaštitu, odnosno da „održavaju vlastitu sigurnost komunikacijskih kanala te da budu veoma oprezni prilikom korištenja svih društvenih mreža“, kao da budu upoznati i s minimalnim sigurnosnim mjerama koje mogu poduzeti kako bi se zaštitili.

– Nažalost, mi imamo određeni broj prijava od strane medijskih kuća – prije svega usljed DDOS napada, koje datiraju iz 2021. i 2022. godine, dok je u 2023. godini to bilo daleko manje. Dakle, taj sam način izvršenja, odnosno ciljanja novinskih-medijskih kuća putem DDOS napada je opao i on nije više toliko primjetan.

Upravo zbog toga što su novinari i medijske kuće efektivno reagirale i usvojile veoma jednostavne alate, koje mogu da dokupe kod svog internet provajdera, kako bi reagirali na povećan promet prema njihovoj stranici – kazao je Keranović.

Izvor: Federalna.ba/Fena

FOTO: Brankica Smiljanić/BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest