Kontakt tačke u policiji i tužilaštvu će ubrzati istrage i kažnjavanje napadača na novinare

Zenica, 13.3.2024.   U Bosni i Hercegovini trebamo zahtjevati od države izgradnju   dugoročnog, sveobuhvatnog  i institucionalnog odgovora na učestalo cyber nasilja i porast online prijetnji medijima i novinarima. Imenovanje kontakt tačaka u policijskim strukturama i tužilaštvima za bolju komunikaciju sa novinarskom zajednicom i efikasnije istrage su tek prvi korak u uspješnom rješavanju ovog problema koji ima veoma negativne posljedice na rad medija ali i cjelokupno bh.društvo. Ovo su samo neki od zaključaka seminara održanog u organizaciji BH novinara i uz sudjelovanje novinara/ki i urednika iz Žepča, Visokog, Tešnja i Zenice.

FOTO: BH Novinari

Seminar je organizovan sa ciljem obuke novinara i medija u lokalnoj zajednici o zakonskom okviru i mehanizmima zaštite u slučajevima online prijetnji i napada, kao i adekvatnog  reagovanja na izazove i posljedice ove vrste nasilja na svakodevni rad  medijskih profesonalaca/ki, uključujući i  zaštitu od hakerskih napada na medijske kuće.

Nermin Keranović, tužitelj u Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo i ujedno jedan od troje tužitelja koji se bave cyber kriminalom, podsjetio je na važnost imenovanje „kontakt osoba“ u sarajevskom Kantonalnom tužiteljstvu u smislu bolje komunikacije sa oštećenim novinarima i medijima i efikasnije istrage konkretnih napada. On je dodao da imaju određen broj prijava medijskih kuća koji datiraju iz 2021. i 2022. godine na čijem rješavanju radi ovo tužilaštvo, dok je u 2023. godini broj hakerskih napada bio daleko manji.

FOTO: BH Novinari

U okolnostima kada novinari/ke ili mediji budu žrtve bilo kojeg krivičnog djela putem online napada, imaju mogućnost da, nakon prijave, direktno ili putem Udruženja BH novinara, obavjeste kontakt osobu o tome da je počinjeno krivično djelo, a onda će se u okviru samog tužilaštva pokrenuti sistem informisanja i pokrenuti istraga”, kazao je Keranović.

Keranović, također, smatra da sami novinari i medijske kuće trebaju biti svjesni opasnosti cyber napada i svih oblika digitalnih prijetnji.

Novinari/ke i mediji sami trebaju da poduzmu određene korake za samozaštitu, odnosno da održavaju vlastitu sigurnost komunikacijskih kanala te da budu veoma oprezni prilikom korištenja svih društvenih mreža. Poznavanje minimalnih sigurnosniih mjerama u koje spadaju korištenja snažnih i jedinstvenih lozinki, dvostruke identifikacije kao i korištenje pouzdanih VPN usluga prilikom pristupa internetu, posebno na javnim mjestima, su bazni alati za osnovnu i preventivnu zaštitu”, zaključio je tužilac Keranović.

Policija je dužna pružiti maksimalnu sigurnost članovima novinarske zajednice prilikom objavljanja novinarskih zadataka, rekla je Aldina Alić iz Uprave policije MUP Zeničkog-dobojskog kantona (ZDK)  te dodala da bi policija reagovala, neophodno je da svaki slučaj bude pravovremeno prijavljen.

FOTO: BH Novinari

Nakon prijave policija postupa, prvo utvrđuje postojanje elemenata krivičnog djela ili prekršaja. Nije svaka upućena ružna riječ krivično dijelo na društvenim mrežama i to posebno naglašavam kako bi građani znali. Moramo, također, međuinstitucionalnu saradnju, odnosno raditi na unapređenju institucionalnog odgovora na slučajeve ugrožavanja sigurnosti novinara/ki te povećanja senzibiliziteta prema zaštiti novinara/ki svih struktura i mehanizama unutar Ministarstva unutrašnji – poslova Zeničko – dobojskog kantona“, rekla Alić.

Ona  je ocjenila pozitivim korakom imenovanje „kontakt tačaka“ u MUP – u u smislu povećanja efikasnosti u istragama cyber i drugih online napada na medije i novinare/ke, te najavila nove mjere  koje će poduzeti u MUP – u Zeničko – dobojskog kantona, a odnose se na izradu vlastite baze podataka i monitoringa različitih slučajeva sigurnosnih prijetnji novinarima u ZEDO kantonu.

Velida Kulenović, potpredsjednica BH novinara i predsjednica BHN Kluba novinara ZDK-a ističe važnost ovakvih treninga i edukacija.

Treninzi koji su započeli BH novinari od velike su koristi za novinare i novinarke kao i medije. Nadam se da će što veći broj novinara, posebno mladih biti u prilici da im prisustvuje. Linija za pomoć koja djeluje u okviru BH novinara zabilježili su 35 prijava, od toga 24  prijave za cyber napade na novnare/ke i medije. Edukacija o prikupljanju podataka u slučaju procesuiranja digitalne zaštite od izuzetne je važnosti za medijsku zajednicu“, zaključila je Kulenović.

 

Ova je diskusija organizovana u okviru regionalnog MATRA projekta pod nazivom „Jačanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji” koji financira Kraljevina Nizozemske, a provode Nizozemski helsinški odbor i Free Press Unlimited u partnerstvu sa BH novinarima.

 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest