SafeJournalists: Zaustaviti kampanju narušavanja reputacije novinarke Ole Džame u Albaniji

SafeJournalists mreža izražava duboku zabrinutost i užasnutost zbog kontinuirane i intenzivirane kampanje klevetanja Ola Džame, istraživačke novinarke u Albaniji.

Uprkos prethodnim pozivima na solidarnost i prestanak uznemiravanja, nedavni događaji otkrivaju eskalaciju prirode napada sa kojima se novinarks suočava.

Nakon što je njen članak o ugovoru o javno-privatnom partnerstvu za spalionicu otpada u Tirani objavljen na portalu Reporter.al u julu 2023. godine, novinarka je podvrgnuta kampanji klevete. Nedavni niz članaka na platformama poput DITA-e i Prapaskena.com, koji su pribjegli ličnim napadima, rodno zasnovanim napadima, otkrivanju njene privatne adrese i napadima na članove njene porodice, ne samo da su za osudu već su i očigledan pokušaj da se novinarka zastraši i ućutka.

Ovi napadi su posebno zabrinjavajući s obzirom na njihovo vrijeme, baš nakon Džamine odluke da traži pravnu odštetu protiv kleveta. Napadi na Olu Džamu ne samo da ugrožavaju njenu ličnu bezbjednost i profesionalni integritet, već služe i da zastraše i ućutkaju druge žene u novinarstvu, dodatno ometajući rodnu ravnopravnost u medijskoj industriji.

SafeJournalists mreža izražava duboku zabrinutost zbog uznemirujućeg trenda medijskih kuća koje se bave kampanjama narušavanja reputacije kolega novinara, kao što se vidi u slučaju Ola Džame. Ovakvo ponašanje šteti ugledu pojedinaca u novinarskoj zajednici i značajno narušava povjerenje javnosti u medije u cijelini.

SafeJournalists mreža solidariše se sa Olom Džamom i podržava njeno pravo da izvještava slobodno i bez zastrašivanja. Pozivamo medije uključene u kampanju protiv novinarke da odmah prekinu svoje neosnovane i štetne napade na Džamu i da se pridržavaju najviših standarda novinarskog integriteta i etike. Podstičemo sve zainteresovane strane da nam se pridruže u odbrani prava novinarki i promovisanju medijskog okruženja u kojem one mogu da rade bez straha od uznemiravanja ili diskriminacije.

Nastavićemo da pažljivo pratimo ovu situaciju, zalažući se za prava i bezbjednost novinara. Podsjećamo sve zainteresovane strane da je živa, slobodna štampa od suštinskog značaja za demokratiju, koja služi kao čuvar društva i kritički glas u pozivanju onih koji su na vlasti na odgovornost.

 

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 7.3.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest