BH NOVINARI:   Hitno istražiti i sankcionirati prijetnje uredniku portala Prometej

Sarajevo 5.3.2024. Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju nadležne policijske i tužilačke institucije u Kantonu Sarajevo da hitno provedu istragu i poduzmu zakonom propisane mjere za sankcioniranje osoba koje stoje iza prijetnji Franji Šarčeviću, uredniku portala Prometej.

Prijetnje Franji Šarčeviću, uključujući i organizovanu hajku i huškanje putem društvenih mreža i kroz sadržaje jednog broja medija, uslijedili su nakon što je Šarčević objavio autorski tekst pod nazivom Još jedan besmislen Dan nezavisnosti u kojem je komentarisao izjave i ikonografiju svečanog obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (BiH), te poslije kritika upućenih gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, nakon publikovanja fotografije sa dječakom u maskirnoj uniformi.

Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje prijeteće poruke i govor mržnje prema Franji Šarčeviću, te očekuje efikasno reagiranje policijskih organa radi otklanjanja mogućih sigurnosnih rizika za Šarčevića i njegovu porodicu. To uključuje i hitno  privođenje u policiju i ispitivanje osoba koje stoje iza profila na društvenim mrežama sa kojih su upućene  prijetnje, te najavljen “dolazak na fakultet” i “ uklanjanje” Šarčevića sa Prirodno – matematičkog fakulteta u Sarajevu, na kojem radi kao profesor. Potreba hitnog postupanja policije i zaštita urednika Prometeja utemeljena na činjenici da se on i ranije suočavao sa brutalnim prijetnjama nasiljem i to uglavnom kada je pisao i govorio suprotno stavovima političke većine u Sarajevu, Mostaru ili drugim dijelovima BiH.

Za Upravni odbor BH novinara posebno je zabrinjavajuća činjenica da je jedan broj medija sa sjedištem u Sarajevu također doprinio širenju mržnje i netrpeljivosti prema Franji Šarčeviću, kršeći kodeks novinarske etike i dajući prednost “patriotskom  novinarstvu” umjesto objektivnog i istinitog izvještavanja, uz razumno prihvatanje drugačijih stavova kao neotuđivog dijela slobode izražavanja i pluralizma mišjenja. Ni jedan medij niti novinar ne bi smjeli širiti mržnju prema bilo kome, a posebno ne prema drugim novinarima, čak i onda kada se ne slažu sa njihovim mišljenjem ili imaju potpuno drugačija uvjerenja.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  

FOTO: Adi Kebo/Žurnal.info

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest