Preminula Ivanka Džajić ugledna čapljinska novinarka

Preminula je Ivanka Džajić, dugogodišnja ravnateljica, glavna urednica i novinarka Radiopostaje Čapljina.

Ivanka Džajić, rođ. Leko, svijet je ugledala 07. siječnja 1956. u srednjobosanskom gradu Breza gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju. Fakultet političkih znanosti, Odsjek novinarstvo, završila je u Sarajevu.

Zarana je pokazivala ljubav prema pisanoj riječi, a tijekom školovanja je primila niz nagrada za literarne ostvaraje. U 14.-toj godini napisala je scenarij za dramu „Kad se voli- sve se dobro svrši“ koju je u Gradskom kinu izvelo amatersko kazalište iz Breze. Sklonost novinarstvu postupno otkriva još u Gimnaziji pišući za školski bilten. Za vrijeme studija objavljivala je tekstove u dnevnom listu Oslobođenje te drugim tiskovinama. Posebna ljubav vezivala ju je uz radio, pa je među ostalim, bila suradnica Radio Sarajeva. Prvi profesionalni angažman vezan je uz rodnu Brezu u kojoj je, pred kraj njezinog studija, počeo izlaziti list „Brezanski rudar“. Od 1979. do 1981. u navedenom listu obavlja posao novinarke, a potom je do 1986. bila i njegova urednica.

Udajom mijenja mjesto boravka, te se krajem 1986. godine zapošljava na Radio Čapljini. Najprije obavlja poslove novinarke i voditeljice programa i prva je s fakultetskom diplomom u ovoj medijskoj kući koja je program počela emitirati od 1976. Od 1993. do 2021. godine bila je na poziciji ravnateljice i glavne urednice, istodobno uvijek aktivna u novinarskoj struci. Gotovo svakodnevno njezin glas se čuo u različitim programskim sadržajima. Niz godina je bila suradnica brojnih medijskih kuća, negdje kraće, a negdje duže, a među njima su: Večernji list, Slobodna Dalmacija, Horizont, Dnevni list, Hrvatski Radio, Radio Herceg Bosne, Federalni Radio, novinska agencija HABENA …

 

Najplodnije razdoblje života i rada Ivanke Džajić, više od 30 godina, vezano je uz Radiopostaju Čapljina. U povijesno burnom vremenu, koje samo po sebi nosi niz izazova i različitih poteškoća koje je valjalo svladati, pogotovo u ratnom i poratnom razdoblju, osigurati opstanak i kontinuitet rada medijske kuće, bio je pravi podvig. O uspjehu svjedoče na stotine priznanja dodijeljenih Radiopostaji Čapljina koja je programski, sadržajno i tehnološki stalno rasla. Od prijeratna dva i pol sata dnevnog programa, već dvadesetak godina Radiopostaja Čapljina emitira neprekidno, 24h dnevno, a program čine oko 98% vlastite proizvodnje svih vrsta radijskih izričaja.

Za svoj rad, Ivanka Džajić i njen radio su nagrađeni brojnim priznanjima i nagradama, među kojima se posebno ističu: Plaketa Općine Čapljina za 1997.godinu, Zahvalnica Misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi za 1998., priznanje Vlade Velike Britanije za 2002. godinu i Povelja za suradnju i doprinos promociji Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u 2018. godini.

Ispraćaj pokojnice obavit će se danas, 29.02.2024.god. u 13:00 sati iz mrtvačnice Kristova Uskrsnuća u Čapljini na groblje Gračina u Vojnićima (Ljubuški) gdje će se održati pokop u 15:30 sati.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest