Potpisan sporazum na osnovu kojeg će BHRT dobiti četiri miliona KM

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (BiH) Edin Forto i generalni direktor Radiotelevizije BiH Belmin Karamehmedović potpisali su danas Sporazum kojim se na osnovu odluke Savjeta ministara BiH osiguravaju četiri miliona KM za Javni RTV sistem BiH. Na ovaj način privremeno je ublažena finansijska kriza na BHRT-u.

Radnici se nadaju da će sada konačno dobiti januarsku platu, ali i da će u narednih nekoliko mjeseci isplata plata biti redovna.

„Uposlenici BHRT se guše, ovo je pojas za spašavanje koji nažalost još nije ni došao do nas. Ne traje ovo od juče. Agonija radnika BHRT-a je višegodišnja“, kaže Merima Kurtović-Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Radnici se nadaju da će novac što prije leći na račun BHRT-a, te još jednom pozivaju na donošenje sistemskog i dugoročnog rješenja. Navode da doprinosi nisu uplaćeni posljednjih devet godina, da plata nije mijenjana 15 godina, a 60% radnika radi za platu manju od 800 KM.

Kurtović-Pašalić kaže da je Samostalni sindikat radnika u BHRT-u u stalnom zasjedanju, da neće odustati od uslova – od povećanja plate i toplog obroka, boljih uvjeta rada i uplaćivanja doprinosa koji se, kako govori, uplaćuju pojedinačno, tek kad ljudi odlaze u penziju.

“To je uslov svih uslova. Neka znaju svi koji potpisuju anekse ugovora, mi se u to nećemo miješati. Ovaj sindikat se ne miješa šta radi menadžment, ali neće biti kolateralna šteta. 799 radnika neće biti kolateralna šteta politikanstva, nedogovora. Imamo sve elemente u rukama, zakonski i iskoristićemo ih“, upozorava Kurtović-Pašalić.

Za šta su namijenjena sredstva?

U odluci Savjeta ministara je navedeno da entitetske vlade dobijaju po tri miliona maraka, a BHRT četiri miliona za nabavku opreme i otkup prava prenosa za sportske događaje.

„Sredstva se moraju pravdati na način na koji je propisano i što piše o sporazumu. Oni moraju opravdati onako kako je propisano, inače su u problemu“, rekao je resorni ministar Edin Forto.

Već sada je jasno da će novac biti utrošen i na isplatu plata, ali BHRT-u situaciju olakšava činjenica da imaju više od dvije godine, tačnije do kraja 2026., da opravda novac na čiju uplatu još čekaju.

„Sredstva će biti utrošena na najbolji mogući način, a ostaje da u međuvremenu pronađemo odgovarajuće rješenje za finansiranje do eventualnih izmjena zakona na državnom nivou koje bi omogućile da sistem javnog emitiranja funkcioniše kako treba”, kaže generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Dodaje da je poznato da je korijen problema što je RTRS 2017. izašao iz sistema javnog emitiranja, da taj proces predugo traje i da je BHRT zbog toga doveden u vrlo tešku situaciju.

Novi problem je nastao nakon isteka ugovora BHRT-a i RTVFBiH sa Elektroprivredom BiH o naplati RTV takse krajem prošle godine. Prikupljeni novac je proteklih šest godina uplaćivan na račun RTVFBiH, što sada u BHRT-u smatraju nezakonitim. Insistiraju na potpisivanju aneksa ugovora prema kojem bi novac od prikupljene RTV takse Elektroprivreda uplaćivala na račun BHRT-a. Za menadžment RTVFBiH to je neprihvatljivo.

„Što se tiče dogovora sa EP i RTVFBiH, mi smo stava da ćemo biti dio rješenja, a ne problema. Stanje koje je bilo proteklih šest godina nije prihvatljivo jer nas je dovelo u ovakvu dubiozu i mi smo jedini od tri emitera koji u tom periodu nije kršio zakon ni na koji način“, rekao je Karamehmedović.

Resorni ministar Edin Forto podsjeća da je rješavanje finansiranja javnih servisa preduslov za ulazak u EU, odnosno da je jedan od 14 prioriteta za članstvo u EU. Dok se ne pronađe dugoročno rješenje poziva na dogovor, odnosno potpisivanje ugovora sa Elektroprivredom.

„Za taj ugovor su potrebne tri strane: BHRT, FTV i EPBiH. Koliko znam danas je jedan sastanak na kojem će se o tome razgovarati. Nadam se da će biti razuma i da će FTV pristati na kompromis koji može obje ove kuće održati likvidnim dok ne dođemo do kvalitetnijeg zakona“, kaže Forto.

Zahtjevi radnika

Iako rade u teškim uslovima, radnici poručuju da će nastaviti raditi profesionalno, objektivno i etično.

„Uradićemo sve što po zakonu možemo uraditi, imamo mogućnost i protesta, štrajk upozorenja, ali i generalni štrajk. Sve je otvoreno ukoliko se političari koji su odgovorni za rad emitera ne dogovore. Odgovorni u smislu da su naši osnivači, ni u kom drugom. Ne da nam govore šta ćemo raditi, ne da nam postavljaju podobne nego sposobne. U tom smislu očekujemo od njih rješenje i to što prije i što hitnije“, dodaje Kurtović-Pašalić.

BHRT je ranije najavio da će Federalnoj televiziji uskratiti pojedine usluge početkom marta, ali za sada su odustali od te ideje.

„BHRT je ispunila svoje obaveze prema cjenovniku međusobnih usluga, ali nama usluge nisu plaćene ni za decembar ni za januar, a mi evo izlazimo i iz februara. Mi moramo naplatiti usluge koje smo dali, kao što druge javne kompanije vrše pritisak na BHRT da ispune svoje obaveze“, kaže Karamehmedović.

Kaže da s obzirom na to da je pokazana dobra volja da se napravi još jedan napor da se proba postići još jedan dogovor, prolongirali su odluku o uskraćivanju usluga. Karamehmedović smatra da bi najbolje bilo da se nađe rješenje, da se ne pristupa nepopularnim mjerama, ali i da će BHRT učiniti sve da zaštiti prije svega interes javnog servisa i interese svojih usposlenika.

Radnici su ranije upozoravali i na loše uslove rada, ali i na sve veći problem pronalaska kadrova jer za dostupnu radnu snagu BHRT nije atraktivno radno mjesto. Evropska unija zahtijeva rješavanje finansiranja javnih servisa, ali dugoročnog rješenja još nema jer su političke stranke u BiH daleko od dogovora.

Izvor: Mediacentar

FOTO: Slađan Tomić

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest