Niko od nas nije slobodan, dok Julian Assange ne bude slobodan

BH novinari rade na očuvanju ugleda i dostojanstva novinarske profesije, poboljšanju prava i odgovornosti novinara i uvažavanju prava javnosti na informaciju. Upravo iz tog razloga pružamo punu podršku novinaru Julianu Assangu, čije izručenje traže Sjedinjene Američke države (SAD).  

Uskoro će punih pet godina od zatvaranja Juliana Assangea i njegovog mučenja u zatvoru Belmarsh u Londonu zbog objavljivanja velike količine povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje je Washington rekao da su doveli u opasnost živote Amerikanaca.

Slučaj Juliana Assangea je u kritičnoj fazi – njegova konačna žalba na izručenje SAD će biti pred Višim kraljevskim sudom u Velikoj Britaniji, na raspravi koja je zakazana za 20. i 21. februara 2024.

Ukoliko bude izručen SAD-u, prijeti mu produžena samica u istočnom okrugu Virginije, gdje će mu se suditi za “Špijunažu” zbog objavljivanja informacija od javnog interesa u okviru zakonskih odredbi koje zabranjuje odbranu javnog interesa. Ukoliko bude izručen SAD –u čeka ga zatvorska kazna zatvora od najmanje 175 godina.

Kampanju protiv ekstradicije Juliana Assangea podržavaju sve organizacije za ljudska prava uključujući Amnesty International, Human Rights Watch, ACLU, Reportere bez granica, NUJ, IFJ, EFJ  i Pen International. Njihov je stav da bi jedini pravičan ishod ovog slučaja bio da do izručenja uopće ne dođe, budući da bi kažnjavanje Assangea na nedozvoljen način  kriminalizovalo novinarstva  i objavu tajnih dokumenata u javnom interesu. Općenito, zatvaranja Juliana Assangea prije pet godia dovelo je do ograničavanja medijskih sloboda širom svijeta ali i zatvaranja novinara u mnogim državama.

U znak solidarnosti sa Julianom Assangeom, BH novinari su ga proglasili počasnim članom ovog udruženja.  BH novinari su se, također, pridružili svjetskoj kampanji protiv izručenja Assangea,  te pozivaju  Vladu SAD da povuče sve optužbe i dopusti mu da se vrati kući, svojoj ženi i djeci.

Evropska federacija novinara (EFJ) vas poziva na webinar sutra, 14. februara, u 10.00 i 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, kako bi razmotrili relevantne činjenice, sudske događaje i pravne argumente u ovom slučaju.

Ako želite da učestvujete, molimo vas da se prijavite slanjem e-pošte na [email protected].

Nagrade za novinarstvo: Specijalna nagrada Almudena Grandes za odbranu prava na informacije 2022, Amnesty International nagrada za nove medije 2009 i Anticor Ethics Prize 2022.

FOTO: DOMINIC LIPINSKI/PA WIR

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest